Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КЕВР не откри свръхзадлъжнялост на "Булгартрансгаз"

Операторът е на плюс и може да изпълнява инвестициите си, установи регулаторът

6 коментара
КЕВР не откри свръхзадлъжнялост на "Булгартрансгаз"

Назначената от енергийния регулатор проверка за свръхзадлъжнялост на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" заради реализацията на продължението на газопровода "Турски поток" у нас до Сърбия - т.нар. "Балкански поток", е установила, че дружеството разполага с пари да изпълнява дейността си, да обслужва заемите си и да изпълнява инвестиционната си програма. Това е решила Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свое закрито заседание в края на септември. Докладът ѝ от проверката е предаден на министъра на енергетиката Андрей Живков, който твърдеше, че "Булгартрансгаз" е свръхзадлъжнял заради спорния газов проект, който струваше близо 3 млрд. лв. с ДДС, бе изграден скоростно и реално пренася само руски газ.

В началото на юли КЕВР установи, че всички договори за реализацията и финансирането на газопровода са били сключени от "Булгартрансгаз" (БТГ) в нарушение - без да поиска от регулатора предварително одобрение - както на контрактите със саудитския консорциум "Аркад" и с българо-немската "Ферощал Балкангаз" за строежа на тръбопровода, така и за банковите заеми, с които извърши плащания към тези две дружества.

Месец по-късно, заради това нарушение, дружеството бе глобено от комисията с над 427 хил. лв., но обжалва санкциите пред съда. Министърът на енергетиката Андрей Живков пък поиска уволнението на ръководството на газовия оператор, но удари на камък, тъй като надзорът на дружеството така и не се съобрази. В резултат Живков опита да уволни борда на собственика на газовото дружество "Българския енергиен холдинг", но и тук срещна отпор и жалба пред съда.

Още през юли КЕВР реши,че допълнително ще се анализира как "Балкански поток" и заемите за него се отразяват върху финансовата стабилност на БТГ и сега изводът на регулатора е, че проектът не застрашава дейността на оператора. Важно е обаче да се отбележи, че анализът на регулатора е извършен на база предоставени му от дружеството данни и прогнозни разчети за приходите, според които средствата на оператора до 2030 г. ще се увеличат над четири пъти с включените обезпечения и при цялата условност на стойностите им предвид дългия период на прогнозиране. Конкретните суми са заличени в публикувания от комисията доклад.

Ще има достатъчно приходи

Изводът на документа е, че в посочения период БТГ "ще генерира достатъчно парични средства, за да обслужва плащанията по договорите за строителство и банкови кредити и да изпълнява лицензионните си задължения". Отбелязва се още, че дружеството ще може да изпълнява инвестиционната си дейност по проектите за разширяване на вътрешната си газопреносна мрежа, увеличаването капацитета на газохранилището в Чирен, строежа на газовата връзка със Сърбия и участието си в строежа на терминала за регазификация на втечнен газ край Александруполис.

От КЕВР отбелязват, че коефициентът на покритие на дълготрайните активи със собствен капитал на БТГ ще се увеличи от 0.53 за 2021 г. до 1.36 за 2030 г. и само в периода до 2026 г. е възможно да има затруднения да покрива нови инвестиции със собствен капитал, но за ползването на заеми за тази цел нищо не се посочва.

Коефициентът на общата ликвидност ще нараства от 2.22 за 2021 г. на 9.95 през 2030 г., "което означава, че дружеството ще разполага със свободни оборотни средства да обслужва текущите си задължения през периода".

"Коефициентът на финансова автономност се увеличава от 0.90 за 2021 г. до 8.98 за 2030 г. Това е показател, че дружеството няма да има затруднения за покриване със собствени средства на задълженията си през периода", пише още в документа.

В него се отбелязва също така, че сегашният коефициент на задлъжнялост на газовия оператор от 1.1 ще пада до 0.11 през 2030 г., което показва, че зависимостта на дружеството от външни източници на средства не е голяма. Коефициентът на обща ликвидност е 1.93 и това показва, че операторът има свободни оборотни средства за погасяване на текущите си задължения.

Заемите са съобразени

От КЕВР са установили още, че газовият оператор е съобразил заемите си за "Балкански поток" и изплащането им с направените резервации на капацитета на тръбата и повишаването му след въвеждането в експлоатация на двете компресорни станции. Така е запазена ликвидността в дружеството и са ограничени рисковете от недостиг на постъпления. По усвоените през 2020 г. банкови заеми плащането по главницата започва през декември 2021 г., а по използваните през 2021 г. кредити – най-раните погашения са от март 2022 г. След заработването и на втората компресорна станция през септември приходите от транзита на газ ще нараснат и от 20.470 млн. евро за трето тримесечие на 2021 г. ще станат 48.560 млн. евро за четвърто тримесечие на 2021 г.

От "Булгартрансгаз" са информирали регулатора, че за шестмесечието приходите му от оперативната дейност са 485.809 млн. лв. От инвестиционната си дейност дружеството е на минус 595.711 млн. лв. Взетите заеми са за 465.075 млн. лв. , по които са платени лихви за 180.160 млн. лв.

С авансово платените от "Газпром Експорт" 683 млн. лв. транзитни такси БТГ е платил на "Консорциум Аркад" 461 096 701.65 лв., с което е спестил лихви за 80 321 808.44 лв. Отделно е договорено със строителя на газопровода намаляване на лихвата по предоставеното от тях финансиране за тръбата от 4.1% на 3% и това е икономисало допълнителни 14 641 567 лв., пише в доклада на КЕВР.

С останалите банки кредиторки на газовия оператор е договорено намаление на лихвите от първоначалните до 3.5 на сто до нива между 1.35% и 2%, което спестило още 18 252 220 лв., обобщава докладът.

В него от енергийния регулатор обръщат внимание, че нормативно в Закона за енергетиката не е регламентирана свръхзадлъжнялостта на енергийно предприятие. Според текст в Закона за енергетиката предвижда създаването на специален закон за уреждането на случаите с неплатежоспособността и несъстоятелността на лицензираните енергийни предприятия. Такъв обаче няма, а регулаторът е отговорен за решения за разпореждане с имущество на евентуално изпаднал в неплатежоспособност лицензиант за пренос, разпределение или търговия с газ или електроенергия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. обикновен
  #6

  Тази Комисия нито има експертиза, нито може да направи обективен икономически анализ на реалното състояние, а вероятно само препредава данните, които й дава Булгартрансгаз с обещанията и лакърдиите за светло бъдеще. Такъв анализ може и трябва да се направи само от независима експертиза, която много бързо ще покаже фантасмагориите, с които се прикрива престъпното харчене на български 3 милиарда от Б.Борисов в полза единствено на Русия

 2. Преслав
  #5
  Отговор на коментар #3

  Тц , Иван Иванов е кадър на ОДС.Аз като казвам ,че и Костов трябва да преглежда всеки договор за който Радевите калинки тръбят че има нещо нередно ...Лъжци безподобни !

 3. anton nikolov
  #4

  Тая паразитна комисия, създадена на квотен принцип,доминирана от Герб,БСП и ДПС, трябва да бъде разкарана.Има си хас да открие нарушения в една от най-големите корупционни сделки на Борисов, обслужила интересите на Путин и Пеевски.

 4. Tuk
  #3

  ванчо иванов е стар мазен агент на герп и дпс - какво друго може да излезе от него? и сега мъжлето на севдичка доволно ще си потупва тумбака в бистришкото палатче.

 5. Alexander1998
  #2

  Медиапул... Лъгахте, мазахте и се омазахте, а сега едно по едно оправдавате лъжите. Обаче за тази статия трябва заглавието да е - Бойко Борисов и ГЕРБ направиха отлична инвестиция. :) :) :) :) М**а ви непрокопсана, ревлива!

 6. Преслав
  #1

  Още една лъжа рухна.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.