КЕВР няма да позволи токът да поскъпне сериозно

"Топлофикация София" иска парното да скочи с 4%

КЕВР няма да позволи токът да поскъпне сериозно

По-голямата част от енергийните дружества у нас са поискали сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли 2018 г., но Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да позволи тези увеличения да се случат.

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти в Народното събрание. Той обеща, че енергийният регулатор ще приеме само най-необходимите и неотложни разходи на отделните енергийни дружества и няма как да има подобно увеличение на цените на тока. Иванов призова да спре истерията с цените на тока

Пред депутатите Иван Иванов заяви, че някои от поисканите увеличения на електроенергията са доста стряскащи, но бизнесът и потребителите не бива да се притесняват, защото подобни искания няма как да бъдат удовлетворени. Той увери, че КЕВР ще продължи да спазва своята консервативна политика за недопускане на резки промени в цената на тока.

"Някои от дружествата за моя неприятна изненада, заличавайки чувствителната търговска информация, са заличили предлаганата крайна цена, за която искат утвърждаване. Комисията публикува всичките крайни цени на тези дружества", каза Иванов.

Поисканата цена за битови потребители от ЧЕЗ например е с увеличение от 5% на дневната тарифа и 51% - на нощната. ЕВН иска увеличение на дневната с 6%, а на нощната – с 2%, а ЕнергоПро – с 2% на дневната и с 3% на нощната тарифа. Предлага се обаче цените за достъп на битовите клиенти да скочат доста по-сериозно , например при ЧЕЗ с 35%. Иска се увебличение на цената за пренос с 34%.

Изчисленията показват, че общо исканото увеличение от ЧЕЗ е с около 16%, а от ЕВН и ЕнергоПро – с около 6-7%, но както всяка година, КЕВР се очаква да редуцира тези проценти.

Шефът на КЕВР каза още, че през 2017 г. с негова заповед е извършена проверка за реализиране на инвестиционната програма на ЧЕЗ "Разпределение" и на другите две разпределителни дружества. По думите му поради неизпълнение на прогнозните инвестиции ЧЕЗ "Разпределение" е било глобено.

"С моя заповед буквално от 18 април тази година до 15 май ще бъде извършена проверка отново за целия тригодишен регулаторен период и на трите електроразпределителни дружества", заяви Иванов. Той подчерта, че към момента лицензираните дружества на ЧЕЗ "Разпределение" и ЧЕЗ "Електро" са в добро финансово състояние.

КЕВР обяви и исканите цени от топлофикациите. Например топлофикацията в София настоява за увеличение от 4.05%, в Пловдив – 1.76%, в Бургас – 19.10%, във Варна – с близо 25%. Габровската топлофикация пък настоява за огромен скок – с 63%. Очакванията са, че комисията на Иван Иванов значително ще ореже и претенциите на топлофикациите.

Споделяне

Още от Бизнес