КЕВР обсъжда поевтиняване на парното от октомври

КЕВР обсъжда поевтиняване на парното от октомври

Парното да поевтинее средно с 4% от 1 октомври, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. До по-ниските цени може да се стигне при планираното поевтиняване на природния газ с над 14%.

Новите цени за парното бяха публично обсъждани в сряда, но окончателното си решение КЕВР ще вземе на 30 септември.

По-ниските цени на парното се очакват в София, Враца, Разград, Велико Търново, Плевен, Варна и Бургас. Най-голямо ще е понижението в София – със 7%.

В Пловдив обаче се налага поскъпване с 13 ст. за мегаватчас. Причината за по-евтиното парно е спадът в цената на природния газ с 14%. Новите цени на парното обаче са изчислени при спад на природния газ само с 9%.

"Относно топлинната енергия, ние оставяме един буфер, който е абсолютно необходим предвид обстоятелството, че навлизаме в отоплителен период, в който по традиция досега цената на природния газ има движение нагоре. Това може би няма да се случи в следващите 3 месеца, но ние, като КЕВР, сме задължени да се предпазим от подобен риск. Няма да се допусне повишаване на цената на топлинната енергия за бита, произведена от топлофикационните централи", коментира Иван Иванов, председател на КЕВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?