КЕВР: Парното няма да поскъпва през есента

Газовият хъб "Балкан" има смисъл и без руски газ, смята шефът на комисията Иван Иванов

КЕВР: Парното няма да поскъпва през есента

Не се очаква промяна на цената на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон, дори да има леко постъпване на природния газ от 1 октомври. Това стана ясно от изказване в четвъртък на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

По думите му причината е, че на този етап "Булгаргаз" предлага минимално повишение на цената на газа през третото тримесечие - около 3%. Окончателното ценово заявление на компанията ще бъде внесено официално в КЕВР на 10 септември.

"Това, което в предварителната прогноза беше съобщено, означаваше повишение с 3.4% на цената на природния газ. Размерът на това повишение, ако бъде потвърдено или ако е близко до тази стойност, не означава, че комисията трябва да се произнася с решение за новите цени както на топлинната, така и на високоефективната електрическа енергия", посочи Иванов.

Според председателя на КЕВР България и Гърция не са конкуренти по отношение на идеята за изграждане на газов хъб в региона. Предимството на страната ни е, че газопреносната мрежа е една от най-добре развитите в Югоизточна Европа. Гърция обаче също активно преговаря за привличане на газ от различни източници, включително и от Русия, чрез "Турски поток".

Преди дни премиерът Бойко Борисов се зарече, че ако Европа допусне България да бъде заобиколена и руският газ да се транспортира само през Гърция, той щял да наложи вето при гласуването на решението.

На конференция във Варна стана ясно, че Европейската комисия е дала разрешение за изграждането на газовия център "Балкан". Москва обаче залага на проекта "Турски поток", който ще доставя руски газ за Европа през Гърция.

Необходимата инвестиция за газовия хъб е в размер на около 1.5 млрд. евро. За реализирането на идеята трябва да бъдат довършени и газовите връзки със съседните държави, които в момента са на различен етап на реализация.

Дори и без руски природен газ има смисъл от изграждане на хъб в България, смята Иван Иванов. Алтернативни източници са Азербайджан, Туркменистан, Северен Ирак, Иран, дори и от Израел, както и втечнен газ през терминала край Александруполис.

"Южното направление не бива да бъде подценявано. Руски газ е добре дошъл на газовия хъб при едно единствено и категорично условие - Русия трябва да знае, че пристигайки този газ на територията на България, трябва да бъдат спазени всички изисквания спрямо законодатерството на ЕС", заяви Иванов и допълни, че същото се отнася и за Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?