КЕВР прогнозира по-евтини газ, ток и парно от април

Абонат, чиито енергийни нужди надхвърлят 10% от бюджета на домакинството, ще се счита за беден

Иван Иванов, сн. БГНЕС

Поевтиняване на природния газ с около 20 на сто от 1 април, което от своя страна да доведе до понижаването на цените на топлоенергията и електроенергията, прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти в сряда след редовното заседание на регулатора. С изчисления с колко ще паднат тарифите на парното и тока той обаче не се ангажира.

Иванов обясни прогнозите си със спада на цените на петрола на световните пазари, а те са част от формулата, по която "Газпром" определя цената на синьото гориво за клиентите си като взема данните за девет месеца назад.

Това ще е поредното поевтиняване на газа, който от 1 януари 2016 г. свали стойността си с 2.32 на сто спрямо последното тримесечие на 2015 г., след като през цялата минала година общо загуби 37 процента от цената си. Свалянето на тарифата в началото на месеца обаче не бе отразено в цената на топлофикациите, 70 процента от които ползват синьо гориво за производството на топлоенергия и електроенергия. Аргументът за запазването на цените на топлофикациите бе, че поевтиняването е прекалено малко и ще се остави да се натрупа с априлското.

Обикновено поевтиняването на природния газ се отразява в около наполовина по-малко сваляне на цената на топлоенергията. По-ниските цени на газа ще се отразят и върху стойността на тока, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин. Разходите за закупуването на тази електроенергия влизат в таксата "задължение към обществото", което означава, че тя също трябва да падне, с което и крайната цена на тока за битовите и бизнес потребителите.

Тепърва обаче предстоят точни изчисления, които ще започнат да се правят след внасянето на официалното заявление за цената на природния газ от "Булгаргаз" в първите дни на март. 
 
Иван Иванов коментира още, че до края на април трябва да станат ясни критериите, по които ще се преценява кои домакинства са енергийно бедни, за да получат помощи от държавата. по думите му сформираната между енергийното и социалното министерства, КЕВР, експерти от Еврокомисията, към която наскоро се присъедини и омбудсманът Мая Манолова, трябва да да определи дефиницията за уязвими потребители, критериите, по които ще бъдат оценявани и класирани те в тази категория, и разработване на мерките за подпомагането им“.

Запитан дали хората, които са си изключили централизираното отопление, ще се считат за енергийно бедни, Иванов обясни, че това, че не ползват услугата на топлофикация, не може да се счита за критерий, че нямат достатъчно доходи.

"Ако не искат да го ползват (парното), няма никакво основание да бъдат считани за енергийно бедни. И аз мога да си изключа радиатора, но това не означава, че съм енергийно беден. Така, че няма такова съответствие", заяви шефът на КЕВР.

Споделяне

Още от Бизнес