КЕВР пусна Валентин Златев в бизнеса с природен газ

Комисията издаде лиценз на "Енергико Трейдинг България" за 10 години

Валентин Златев, сн. БГНЕС

Бившият дългогодишен директор на "Лукойл България" Валентин Златев официално влезе в бизнеса с природен газ. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) издаде в четвъртък 10 годишен лиценз на "Енергико Трейдинг България" за търговия с природен газ. Златев е управител на дружеството. През април 2019 г. той бе свален от поста му в "Лукойл" и окончателно излезе от дружеството през септември.

"Енергико Трейдинг България" подаде заявление през април, като настояваше за 35 годишна лицензия, но КЕВР сви срока, като се мотивира, че за по-дълъг период от 10 години не може да се прогнозира пазарната адекватност на фирма в този бранш.

"Като отчита обстоятелството, че развитието на пазара на природен газ е изключително динамично, както в България, така и в региона, поради което не може да бъде направена реалистична прогноза на пазарната адекватност на компания, оперираща на този пазар, за период по-дълъг от десет години, комисията издаде на "Енергико Трейдинг България" лицензия за срок от 10 години", пише в официалните мотиви на комисията, която взе това решение на закрито заседание.

На практика Васил Златев влиза в бизнеса с природен газ чрез опит за превземането на газовото дружество "Енергико Трейдинг България" от създателя му Иван Дреновички, чийто мажоритарен собственик в момента е швейцарската компания "Литаско СА", която управлява глобалните нужди на руската "Лукойл" за доставка на суров петрол, природен газ и петролни продукти, маркетинг и търговия.

Крайната цел очевидно е директна доставка на природен газ за бургаската рафинерия "Нефтохим" от "Турски поток", което ще елиминира държавния газов доставчик "Булгаргаз" като досегашен снабдител на завода и ще наруши сериозно приходите му. Проверка в Търговския регистър показва, че Златев е управител на компанията от 30 декември миналата година, когато е заел мястото на Иван Дреновички.

"Енергико Трейдинг България" мотивираше исканата 35-годишна лицензия "със сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение". В предходен доклад на КЕВР се отбелязва, че "за обезпечаване на оперативната си дейност ("Енергико Трейдинг България) има сключен дългосрочен договор с доставчик на природен газ на входен пункт Странджа 2 (българо-турската граница); сключен договор за използване на Виртуална търговска точка; сключен договор с голямо предприятие и осигурена доставка от точката на закупуване до точката на продажба".

Зад обявените входна и изходна точки обаче се крие договор с "Газпром" за доставка през "Турски поток" – Странджа 2 е входът на газопровода в България, а косвени данни сочат, че суровината най-вероятно ще е за бургаската рафинерия, с която Златев вече се опитва да върти частен бизнес с помощта на "Литаско". Не е ясно обаче на какъв принцип ще стават доставките за бургаското предприятие, в което държавата има златна акция, и дали има конкуренция при осъществяването им.

В четвъртък КЕВР издаде и 10 годишна лицензия на друг търговец - "Бългериън газ Къмпани". Комисията прие решения, с които одобри и бизнес планове на "Енергико Трейдинг България" ООД (за периода 2021-2023 г. )и на "Бългериан газ къмпани" за периода 2021 – 2025 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?