КЕВР се захваща с критериите за оценка на енергийни сделки

Иван Иванов, сн. БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва да работи по изготвянето на критерии, по които ще се оценява дали сделките с енергийни активи могат да бъдат одобрени или не. Това съобщи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред журналисти във в вторник след заседанието за цената на природния газ от 1 юли.

Изработването на тези критерии се точи повече от година, след като през април 2018 г. парламентът вмени на КЕВР задължението да се произнася при придобиването на повече от 20 процента при промяна на собствеността на електроразпределителни и газоразпределителни мрежи и снабдителни дружество. Това се случи заради скандала със сделката на малката компания "Инерком" за придобиването на електроразпределителната мрежа и доставчика на ток в Западна България.

Как комисията ще преценява дали купувачът не е заплаха за енергийната сигурност така е не бе формулирано. Сделката на "Инерком" с ЧЕЗ обаче пропадна, а сега за купувач е избран застрахователният холдинг "Еврохолд" и необходимостта от оценка на придобиването е належаща.

От "Еврохолд" казаха, че до месец и половина ще внесат документите по сливането в Комисията за защита на конкуренцията, след чието произнасяне – ако е положително, на ход е решението на енергийния регулатор дали дава зелена светлина. Бъдещият собственик очаква до края на годината да получи всички необходими регулаторни разрешения за финализиране на сделката , извършването на плащането и джиросването на акциите от шестте дружества на ЧЕЗ у нос.

"С моя заповед вече се сформира междуведомствена група, която включва не само представители на КЕВР, но и на другите заинтересовани институции, които имат отношение към реализирането на критерии за нашето становище", каза Иван Иванов.

"Още тази седмица започва заседание. Бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни и които трябва да бъдат норма в прилагането на закона“, заяви още той. "Оттук нататък тези критерии, които трябва да бъдат неутрални, по отношение на купувач, на продавач и на конкретна сделка, ще бъдат прилагани и за всички други бъдещи сделки от такъв характер“, обясни регулаторният шеф.

Според него критериите за оценката на сделката на ЧЕЗ и "Еврохолд" и бъдещите такива могат да бъдат изготвени в рамките на 2-3 седмици.

Какви ще са точно критериите, ще се обяви по-късно, каза Иванов и припомни, че преди КЕВР по придобиването трябва да се произнесе антимонополния орган. Той посочи, че и Комисията за финансов надзор (КФН) проверява произхода на средствата по сделката на "Еврохолд", който е листван на Българската фондова борса.

От "Еврохолд" коментираха, че нямат никакви притеснения за тази проверка на КФН и предаването на нейните резултати на Държавната агенция "Национална сигурност" и прокуратурата. Финансирането ни е изключително прозрачно, обяви председателят на надзора на "Еврохолд" Асен Христов пред журналисти в понеделник вечерта.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?