КЕВР ще преизчисли надолу поскъпването на водата в София

След недоволството на Столичната община регулаторът ще приеме по-малко повишение на цената

КЕВР ще преизчисли надолу поскъпването на  водата в София

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще преработи изчисленията за повишаването на цената на водата в София, което бе планирано да е с 18 на сто от тази година и поетапно поскъпване до 47 на сто към  2021 г. Това е било решено на закрито заседание на регулатора в понеделник, когато е даден тридневен срок на работната група в комисията да изготви нови сметки.

Окончателното решение се очаква в четвъртък, когато регулаторът отново ще обсъжда внесения от концесионера "Софийска вода“ бизнес план за развитие на дружеството до 2021 г., каквито са нормативните изисквания.

Отлагането и преработката на цените на водата в София идват след като кметът на София Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет обявиха, че планираното от КЕВР поскъпване е необосновано високо.

По информация на Mediapool върху КЕВР е бил оказван натиск да не разрешава толкова голямо поскъпване на водата в София в предизборната обстановка. От ГЕРБ отричат да са оказвали натиск, но предвид това, че кметът е техен представител, партията има най-голям интерес да не настройва софиянци негативно преди предсрочния парламентарен вот.

Според предишните изчисления на КЕВР, които при откритото обсъждане на цени бяха приети от концесионера, независимо че са по-ниски от техните предложения, предвиждаха от 1 март кубик вода, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, да се плаща от домакинствата по 2.16 лв.

Предложението на "Софийска вода“ бе водата да поскъпне с 32 на сто през 2017 г., догодина – с 47 процента, през 2019 г. - с 57%, през 2020 г .- с 64%, а през 2021 г. - със 71 процента. Регулаторът обаче оряза повишаването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47 на сто за всяка от следващите пет години.

След изразеното недоволство и от страна на потребителски организации и под заплахата от протести на граждани, явно КЕВР е решила да свие още исканото поскъпване на водата.

Какво ще е то предстои да се види в четвъртък, според запознати обаче собственикът на концесионера – френската компания "Веолия“, се готви да предприеме действия срещу държавата, подобни на тези на електроразпределителните дружества, които заведоха арбитражни дела за това, че не е защитила инвестициите им при определянето на цената на електроенергията в предишни години.

Тези дела са за близо милиард евро и ако към тях се присъедини и жалба от страна на "Веолия“, сигналите към чуждите инвеститори ще се влошат съвсем на фона на срива на преки инвестиции с 60 процента през 2016 г.

Има дори слухове, че ако се ореже допълнително поскъпването на водата, "Веолия" може да се оттегли от българския пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес