КЕВР ще преизчисли надолу поскъпването на водата в София

След недоволството на Столичната община регулаторът ще приеме по-малко повишение на цената

КЕВР ще преизчисли надолу поскъпването на  водата в София

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще преработи изчисленията за повишаването на цената на водата в София, което бе планирано да е с 18 на сто от тази година и поетапно поскъпване до 47 на сто към  2021 г. Това е било решено на закрито заседание на регулатора в понеделник, когато е даден тридневен срок на работната група в комисията да изготви нови сметки.

Окончателното решение се очаква в четвъртък, когато регулаторът отново ще обсъжда внесения от концесионера "Софийска вода“ бизнес план за развитие на дружеството до 2021 г., каквито са нормативните изисквания.

Отлагането и преработката на цените на водата в София идват след като кметът на София Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет обявиха, че планираното от КЕВР поскъпване е необосновано високо.

По информация на Mediapool върху КЕВР е бил оказван натиск да не разрешава толкова голямо поскъпване на водата в София в предизборната обстановка. От ГЕРБ отричат да са оказвали натиск, но предвид това, че кметът е техен представител, партията има най-голям интерес да не настройва софиянци негативно преди предсрочния парламентарен вот.

Според предишните изчисления на КЕВР, които при откритото обсъждане на цени бяха приети от концесионера, независимо че са по-ниски от техните предложения, предвиждаха от 1 март кубик вода, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, да се плаща от домакинствата по 2.16 лв.

Предложението на "Софийска вода“ бе водата да поскъпне с 32 на сто през 2017 г., догодина – с 47 процента, през 2019 г. - с 57%, през 2020 г .- с 64%, а през 2021 г. - със 71 процента. Регулаторът обаче оряза повишаването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47 на сто за всяка от следващите пет години.

След изразеното недоволство и от страна на потребителски организации и под заплахата от протести на граждани, явно КЕВР е решила да свие още исканото поскъпване на водата.

Какво ще е то предстои да се види в четвъртък, според запознати обаче собственикът на концесионера – френската компания "Веолия“, се готви да предприеме действия срещу държавата, подобни на тези на електроразпределителните дружества, които заведоха арбитражни дела за това, че не е защитила инвестициите им при определянето на цената на електроенергията в предишни години.

Тези дела са за близо милиард евро и ако към тях се присъедини и жалба от страна на "Веолия“, сигналите към чуждите инвеститори ще се влошат съвсем на фона на срива на преки инвестиции с 60 процента през 2016 г.

Има дори слухове, че ако се ореже допълнително поскъпването на водата, "Веолия" може да се оттегли от българския пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?