КЕВР: Водата ще поскъпва плавно

Иван Иванов председател Комисия за енергийно и водно регулиране КЕВР, сн: БГНЕС

Водата ще поскъпва, но това ще става плавно. Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе решения след внимателен анализ на разходите и инвестициите на водните оператори, коментира нейният председател Иван Иванов пред журналисти в сряда по повод предложеното от ВиК-тата повишения на цените им с 10 до 20 на сто от 2017 г., за което Mediapool съобщи преди дни.

По думите на Иванов увеличението на тарифите ще е съобразено с възможностите на потребителите да плащат за ВиК-услугите.

"Регулаторът ще се произнася по постъпилите предложения след изключително критичен, внимателен и обективен анализ и ще следва принципа за защита на обществения интерес. Това означава, че ще търсим балансирани решения и ще отчитаме не само исканията на ВиК-операторите, но и възможностите на потребителите да ползват и заплащат ВиК услугите“, коментира той.

Регулаторният шеф обърна внимание, че комисията е върнала голяма част от новите бизнеспланове на дружествата и ценовите им предложения, поради недостатъчната им обосновка и липсата на яснота за начина на осигуряване на заявените инвестиции.

"Комисията ще бъде напълно безкомпромисна и няма да се съобрази с искания, за които няма обективни доказателства по всички ценообразуващи фактори“, каза още Иван Иванов. Той повтори тезата на шефа на дирекция "Водоснабдяване" на КЕВР Ивайло Касчиев, изразена пред Mediapool, че няма да се допусне поскъпването на водата да нахвърли границата на социалната поносимост за населението в съответния район.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес