КФН дава на прокуратурата борсовата сделка за миноритарния дял от ЕВН

Чрез австрийски вестник Стоян Мавродиев се опитва да си урежда сметки със свои вътрешни критици

Стоян Мавродиев. Сн. БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) е подала сигнал до главния прокурор за продажбата на държавния дял от 33% от електроразпределителното дружество ЕВН на борсата през 2011 г. Това съобщи председателят на КФН Стоян Мавродиев в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт".

Интервюто от 10 септември и отделен материал са посветени на сделката за пенсионния фонд "Доверие" и съмненията за прозрачността на капиталите на потенциалния купувач "Юнайтед Кепитал".

Въпросите към председателя на КФН минават от сделката за "Доверие" към вътрешната политическа ситуация на нестабилност, което е удобен повод Мавродиев да се върне на личната си война - срещу бившия финансов министър Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев, като отваря фронт и на министъра на икономиката и енергетиката от кабинета "Борисов" Трайчо Трайков.

Запитан как работи финансовият надзор на пазара "при сегашния климат на протести и политическа безизходица в България", Мавродиев обяснява:

"Ще ви дам един пример - миналата седмица подадохме сигнал до главния прокурор в София срещу бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество "Булброкърс” ЕАД, което се контролира от Иво Прокопиев и е било наето тогава от администрацията като консултант. Стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка".

И продължава: "След едногодишно разследване разкрихме дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв. (еквивалентни на 44.41 млн. евро). През 2011 г., българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата българското правителство не успя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Републиканският бюджет очевидно беше ощетен. Сега главната прокуратура следва да реши дали да проведе досъдебно производство. Разбира се, нашите правни действия не са насочени срещу EVN, като купувач. Те са предприети в интерес на дружеството и неговите акционери".

Това казва Мавродиев пред кореспондента Маркус Бернат, който направи безпрецедентни интервюта с мажоритарните собственици в Първа инвестиционна банка и Корпоративна търговска банка Цеко Минев и Цветан Василев преди месеци и който пише основно по темите за България и Турция в "Дер Щандарт".

Държавата продаде миноритарните си дялове от 33% в трите електроразпределителни дружества в периода от края на 2011 и през 2012 г. през борсата. Това стана, когато министри на икономиката и енергетиката бяха Трайчо Трайков и после Делян Добрев. Първата продажба бе на дела на ЕВН. И трите продажби бяха отчетени като успех от държавата.

Пред Mediapool Иво Прокопиев, изпълнителен директор на "Алфа Финанс", част от която е и "Булброкърс", и съиздател в "Икономедиа", каза, че му звучат странно обвиненията на Мавродиев.

"Продажбата на дела в ЕВН беше реализирана на фондовата борса на закрит аукцион. Няма по - справедлив и прозрачен начин за оценка на стойността на една фирма от търг на фондовата борса. "Булброкърс", като посредник при продажбата, се е съобразил стриктно с всички изисквания от страна на държавата. Постигнатата цена на търга надхвърляше значително минималната, определена от държавата, може би 20-25% над нея. Припомням, че продажбата беше отчетена като огромен успех в края на 2011, когато нямаше никакви инвеститори. Нелепо е две години по-късно да се правят такива инсинуации", каза Прокопиев.

Той припомни, че процедурата по продажбата е била под надзора на Комисията за финансов надзор и ако същата институция я атакува сега като неизгодна, е най-малкото странно. "Методът на продажбата бе определен от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и от КФН, а инвестиционният посредник, тоест "Булброкърс" бе избран с конкурс", каза Прокопиев.

В интервюто пред "Дер Штандард" Стоян Мавродиев си идва на "думата" - войната с Прокопиев и "Икономедиа".

"В страната има медийни групи с висока концентрация на собственост, които се опитват да влияят както на политиката, така и на публичните институции, включително на КФН. Наскоро се изказах публично за една от тези групи - "Икономедиа", чийто мажоритарен собственик е Иво Прокопиев. Водим редица съдебни дела срещу неговата група, но не само. Определени български медии създават неверни истории и се опитват да манипулират обществеността, само по причина, че тези бизнес групи не са доволни от някои решения на Комисията за финансов надзор. Повечето от техните операции се наблюдават именно от нашата комисия", казва Мавродиев, "забравяйки", че основната му работа е да ръководи небанковия финансов регулатор в България, а не да коментира политиката на медиите.

"Действително има напрежение между "Икономедиа" и председателя на КФН г-н Мавродиев, но то е продиктувано от друго. Председателят на комисията използва цялата мощ на институцията като инструмент за натиск срещу изданията, за да бъде прикрит фактът, че преди години като адвокат на офшорни структури той е замесен в операции по изпиране на пари от наркотрафик. Личното участие на г-н Мавродиев във финансовите операции се споменава в множество съдебни заседания и в две съдебни решения на българския и на италианския съд", отговори на думите на шефа на КФН Прокопиев.

"Изданията на "Икономедиа" просто са си свършили работата да информират обществото, че е абсурдно в страна от ЕС начело на ключов финансов регулатор да стои човек, който е забъркан в голям скандал за изпиране на пари от наркотици в няколко държави", каза още той.

"Това е причината за напрежението с г-н Мавродиев. То за съжаление прерасна във война на регулатора не само с "Алфа финанс холдинг", но и с много от най-големите участници на капиталовия пазар, които са партньори на групата", заяви Прокопиев, намеквайки за протестните отворените писма на пенсионните дружества "Доверие" и "Алианц" - поднадзорни на КФН, с които те протестират имената им да биват замесени в "източване" от фирми на Прокопиев.

Той добави, че е бил потърсен от кореспондента на австрийския вестник с няколко въпроса по повод на думите на Мавродиев. Отговорът на Прокопиев така и не е бил публикуван в изданието.

Мавродиев поде мащабна атака срещу "Алфа финанс" и "Икономедиа" чрез редица медии, след като в. "Капитал" публикува извадки от съдебното дело в София срещу сочения от МВР за "кокаинов крал" Ивелин Банев - Брендо, осъден в Италия за наркотрафик. Изданието публикува извадки от делото, които показват как Мавродиев е бил призован през зимата да даде свидетелски показания, защото през регистрирани от негова фирма офшорни компании са препирани пари на Брендо. Мавродиев така и не даде показания - факт, който повечето медии бяха заставени да не публикуват.

Преди месец Mediapool запита Софийската градска прокуратура (СГП) дали има образувани проверки и дела срещу Иво Прокопиев и Стоян Мавродиев. От държавното обвинение обявиха, че проверки срещу Прокопиев няма, но има една проверка срещу Мавродиев по сигнал, даден миналия месец. От прокуратурата отказаха да обяснят за какво е проверяван шефът на КФН.

А "фронтът" срещу Данков и Трайков може да се обясни и с политически мотиви. Симеон Дянков се оказа виновникът за всички беди на България, с когото могат да си измиват ръцете както ГЕРБ, така и сегашните управляващи. А Мавродиев си има стара публична вражда с него. Трайков бе отстранен от правителството година преди партията на Борисов да напусне властта. Сега той е в Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес