КФН е на крачка от по-високия бюджет

Менда Стоянова

Комисията за финансов надзор (КФН) е на крачка да получи по-голям бюджет и самостоятелност от фиска, след като депутатите от бюджетната комисия одобриха на първо четене промените в закона за комисията.

Текстовете предвиждат институцията занапред да се финансира изцяло от събраните такси от поднадзорните лица - пенсионни фондове, застрахователи и играчи на борсата, като плащанията в определени случаи ще се повишат 2-3 пъти. Най-голямо е увеличението на таксите на пенсионните дружества, които обещаха да пратят позицията си по текстовете до дни.

В момента КФН се финансира на около 50% от държавния бюджет.

Законопроектът предвижда още държавните служители във ведомството да преминат изцяло на трудови договори с цел да взимат по-високи заплати, подобно на колегите си в БНБ. Петимата членове на КФН пък ще могат да определят собствените си бонуси.

"Контролът върху нефинансовия сектор има нужда от реформа, това е препоръка и на Световната банка", заяви новият зам.-председател на надзора Диана Йорданова. По думите ѝ регулаторът изпитва остър недостиг на специалисти и не разполага и с единна информационна система за приемане, обработка, съхраняване и анализ на данните.

По думите на Йорданова подходът за самостоятелно финансиране на небанковия надзор е възприет в редица държави членки на ЕС като Белгия, Финландия, Естония, Франция, Гърция, Латвия, Люксембург, Полша и Португалия.

Пред депутатите обаче критика към промените отправиха представители на застрахователните брокери. За тях се предвижда годишно да плащат по 5000 лв. за надзор вместо 1500 лв., както е в момента. Според предприемачи от бранша, които присъстваха на заседанието, това ще "смаже" малките за сметка на големите.

"В България има 380 застрахователни брокера, от тях 37 отчитат застрахователни премии над 5 млн. лв., а 215 брокера реализират премии под 1 млн. лв. Именно те ще бъдат принудени да изпаднат от пазара, ако таксите не бъдат диференцирани по някакъв начин", коментира Валентин Занев от Асоциацията на застрахователните брокери.

Според депутата Георги Търновалийски предложените промени са спорни, тъй като се предоставя възможност на държавна структура абсолютно безконтролно да си гласува вътрешни правила и бюджет. "Така всяко ведомство може да скочи и да поиска бюджетна независимост. Текстовете трябва да бъдат прецизирани", категоричен е той.

Бюджетната комисия прие на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се затягат изискванията към управлението и инвестициите в свързани лица на пенсионните фондове. Текстовете бяха бламирани от предходното Народно събрание в края на мандата му, но този път получиха пълната подкрепа не само на управляващите, но и на БСП и ДПС, като много от текстовете бяха приети с пълно единодушие.

Споделяне

Още от Бизнес