КФН не откри рекет по казуса "Свилоза"

Шеф в компанията е глобен с 4000 лв. за две интервюта за в. "Труд"

Председателят на КФН Бойко Атанасов. Снимка: Архив БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви в петък резултатите от обещаната проверка на думите на шефа на "Свилоза" Красимир Дачев за предполагаем неправомерен натиск върху компанията от страна на регулатора. От инспекцията, която КФН е направила на самата себе си, излиза, че действията на надзора по случая са били изцяло в изпълнение на законите и еврорегламентите.

Бизнесменът Красимир Дачев съобщи пред Mediapool, че е взел решението за сваляне на компанията за целулоза от фондовата борса, което стана в края на януари тази година, заради предполагаем натиск от служител на КФН. По думите на Красимир Дачев изкупуването на дяловете на миноритарните акционери му е струвало около 6 млн. лв.

Надзорът непрекъснато твърди как иска да насърчава българския бизнес да се листва на борсата, но реално в последните години не една и две сравнително големи за борсата компании решиха да напуснат търговията по различни причини. Преди "Свилоза" това бяха "Биовет", "Енерго про", "Пампорово", "Каолин".

"Веднъж мой директор получи обаждане от КФН, защото в деня, в който е пуснал писмо до тях, публично заявил, че компанията ще спре работа поради липса на суровина. А ние всяка година спираме работа за по 50-60 дни поради липса на дървесина. В тази връзка от КФН заявили, че моят колега подлежи на санкция до 20 000 лв. заради изказването си. На другия ден отново се обаждат на човека от скрит телефон, като се представят, че са от КФН, и твърдят, че нещата с глобата от 20 000 лв. можело да се оправят по друг начин. Човекът беше много притеснен, защото от него най-вероятно се очакваше да си плати. За мен това преля чашата, изобщо не го очаквах и реших, че сваляме "Свилоза" от борсата", каза Дачев. Той се зарече, че никога няма да допусне да бъде рекетиран.

Дачев призна в интервюто, че не е сигнализирал за случая до прокуратурата, защото обаждането от скрит номер няма как да се докаже.

Новият председател на КФН Бойко Атанасов, който по време на свалянето на "Свилоза" от борсата отговаряше тъкмо за инвестиционния надзор, се самосезира по случая.

От направената от него проверка става ясно, че на 31 май 2018 г. финансовият надзор е съставил акт за нарушение срещу изпълнителния директор на "Свилоза" Михаил Колчев за две нарушения – разкриване на вътрешна информация за публично дружество пред кореспондентката на в. "Труд" Веселина Ангелова на 7 декември 2017 г. и на 8 януари 2018 г.

На 7 декември 2017 г. във в. "Труд" е публикувана статия със заглавие: "Свилоза" в Свищов спира отново поради липсата на дървесина", която съдържа вътрешна информация за публична компания. Въпреки че Колчев е разкрил информацията пред вестник, това не се води подходящо публично разкриване по смисъла на закона, твърди КФН. Мениджърът е трябвало да съобщи новината по борсовите канали незабавно след интервюто, а той го е направил твърде късно - чак на 21 декември 2017 г., посочва КФН.

Подобен е казусът и с втората статия, публикувана в "Труд" след разговор с Михаил Колчев. Тя е от 8 януари 2018 г. и е със заглавие: "Химическият комбинат "Свилоза" в Свищов възобнови производствената си дейност".

Към половин година след статиите в "Труд" – на 31 май 2018 г., КФН е съставила акт за административно нарушение на Колчев, а след още шест месеца – и наказателно постановление към акта, с което за всяко от нарушенията се налага санкция от по 2000 лв.

Към настоящия момент наказателното постановление е в процес на съдебно обжалване, посочва още КФН.

С това ведомството очевидно счита случая за приключен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?