КФН отне лиценза на застрахователя "Юроамерикан" заради груби нарушения

Любопитни фигури – Борислав Богоев и Румен Гълъбинов, са управлявали занемарената компания в последно време

Снимка: Архив

Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на застрахователната компания "Юроамерикан", съобщиха от институцията. Причините са три: неизвършване на дейност от дружеството в продължение на повече от шест месеца, липса на адекватно управление, както и груби нарушения на Кодекса за застраховането.

"Юроамерикан" е сред малките играчи на родния пазар и в миналото сключваше предимно здравни застраховки. От финансовия надзор не дават информация за евентуални потърпевши от отнемането на лиценза клиенти на компанията. От отчета ѝ за миналата година обаче става ясно, че към 31 декември 2018 г. тя е имала едва 9 действащи застрахователни договора с физически лица.

Любопитно е, че в последната половин година дружеството е управлявано от бившия зам.-председател на КФН Борислав Богоев, който понастоящем е на важен пост в застраховането – председател на управата на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, известно като Бюро "Зелена карта". Именно на Богоев се разчита да решава проблемите със системата "Зелена карта", в която България е под международен мониторинг.

Пред Mediapool Богоев коментира, че няма отношение към проблема, защото е бил в застрахователната компания само около месец и половина, след което затвори телефона.

Преди Богоев в съвета на директорите на "Юроамерикан" до юли 2019 г. фигурира Румен Гълъбинов, който все още е член на стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Проблемите в работата на "Юроамерикан" са от най-малко две-три години, но КФН отнема лиценза му едва сега. През 2010 г. като собственик на компанията бе вписан фалиралият впоследствие кипърски застраховател "Олимпик". През 2016 г. дружеството е прехвърлено на друга кипърска офшорка. Тогава за изпълнителен директор на застрахователя е избран бившият дългогодишен изпълнителен директор на "Лев инс" Стефан Софиянски, който е в съвета на директорите до март 2018 г.

Надзорът е констатирал, че компанията не е извършвала дейност повече от шест месеца. От януари до август 2018 г. дружеството не отчита нови полици. В последното тримесечие на м. г. са сключени споменатите 9 контракта. През януари – август 2019 г. отново не са правени застраховки, не са завеждани претенции по действащи застраховки и не са плащани обезщетения.

КФН е установила още, че застрахователната компания няма адекватна и прозрачна управленска структура. От март 2018 г. насам тя не е имала вътрешен одитор. Назначеният през август тази година риск мениджър не е одобряван от КФН, каквото е изискването по закон.

"Липсата на ефективна системата на управление, която спомага за правилното развитие дейността на застрахователя и неспазването на изискванията на КЗ във връзка със системата на управление застрашава стабилността на застрахователя и неговото функциониране", констатира КФН.

Според надзора застрахователят нарушава принципа за разумния инвеститор, в резултат на което "активите на компанията не гарантират сигурност, качество, ликвидност и доходност на съвкупния портфейл".

На всичкото отгоре се оказва, че компанията няма и информационна система, което е грубо нарушение на закона.

Считано от 17 декември, КФН забранява свободното разпореждане с активите на "Юроамерикан", както и сключването на нови застрахователни договори по всички класове застраховки за срок от 6 месеца. За квестор на дружеството е назначен Стефан Петров Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес