КФН отрича да спира достъпа до информация за дейността й

КФН отрича да спира достъпа до информация за дейността й

Комисия за финансов надзор (КФН) отрече да планира ограничаване на достъпа на гражданите до информация за работата ѝ с приетите на първо четене в края на август промени в собствената ѝ наредба за достъпа до съхраняваните в КФН документи.

Становището на председателстваната от Стоян Мавродиев комисия идва ден, след като стана ясно, че КФН подменя достъпа до информация с достъп до документи, което ще затрудни търсещите данни по определени теми или проблеми, тъй като ще трябва да посочват конкретни документи, които те няма как да знаят кои са.

От КФН, на която са били изпратени въпроси по промените в наредбата от вестник "Капитал Дейли", съобщил за корекциите, но тя не е отговорила, ден след публикацията вече изпраща прессъобщение до всички. В него пише, че е манипулативно твърдението, че се ограничава достъпът до информация за работата на финансовия надзор.

"Възможни причини за изкривеното тълкуване на фактите и манипулативните публикации са или преднамереното отношение на цитираното издание към работата на КФН с цел дискредитиране на комисията и нейната дейност пред обществеността, или некомпетентност и неразбиране на правната същност на разглежданата тема", се посочва в прессъобщението.

Комисията обяснява подмяната на термина "информация" с "документ" с изискванията на Закона за Комисията за финансов надзор (ЗКФН), които изрично формулирали, че въпросната коригирана наредба определя реда за предоставяне на достъп до съхраняваните от регулатора документи, както и условията за получаване на заверени преписи от тях.

Разпоредбите на Наредба № 45 от 2015 г. не ограничават по никакъв начин възможността на гражданите да получат достъп до обществена информация по реда и условията на Закона за достъп до обществена информация, посочват от КФН.

Комисията уточнява, че дори бил предвиден образец на заявление, в което искащият информация от финансовия надзор да посочи "описание на документите, до които иска достъп”. Наредбата не предвиждала като задължително условие изричното цитиране на номер на документ или друга идентификация, ако това е неизвестно на заявителя. Освен това с наредбата се давало възможност на заявителя да направи уточнение на искания документ, разясняват от комисията.

В съобщението се посочва още, че до 7 септември КФН ще приема предложения и становище по планирането промени в наредбата, които щели да бъдат разгледани при изготвянето на окончателния проект.

"КФН е институция, която стриктно се придържа към своя основен приоритет за публичност, прозрачност и своевременна информираност на обществото както в интерес на българските граждани, така и с цел запазване на стабилността на небанковия финансов сектор в страната", посочват от комисията, която обаче рядко отговаря на журналистически въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес