КФН предлага здравноосигурителните дружества да станат застрахователи

Комисията за финансов надзор (КФН) е подготвила проект за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, с който се предлага здравноосигурителните дружества да станат застрахователи и да поискат лиценз за общо застраховане по застраховка "Заболяване". Това съобщиха от комисията в четвъртък. Предложенията за промени в законодателството ще бъдат изпратени в Министерството на финансите.

Според регулатора с проекта се предвижда изискванията към здравноосигурителните дружества да бъдат съобразени със застрахователните директиви на Европейския съюз.

"Дейностите на здравноосигурителните дружества и на застрахователите са свързани с покриването на едни и същи здравни рискове. В момента двете идентични дейности са уредени", аргументират се от КФН.

Сега изискванията към здравноосигурителните дружества са определени в Закона за здравното осигуряване, а изискванията към застрахователите са определени в Кодекса за застраховането, който е съобразен с европейските директиви.

Според КФН сегашното законодателство позволява на здравноосигурителните дружества да отговарят на силно занижени критерии за капитал, акционери, организация на дейността, като изобщо липсват каквито и да е стандарти за защита правата и интересите на потребителите.

Правомощията на КФН по отношение на здравноосигурителните дружества сега са силно ограничени. Това поставяло под въпрос защитата интересите на потребителите на здравни услуги и развитието на здравноосигурителния пазар, се посочва в съобщението.

Подобно предложение веднъж вече бе лансирано от депутатите Антония Първанова и Йордан Цонев, които участваха в работната група по изготвянето на модел за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тогава те предложиха частните здравноосигурителни фондове да се регистрират като застрахователни дружества, но за подобна стъпка не бе постигнато съгласие в коалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България