КФН проверява "Лев инс" за проблеми със "Зелена карта"

КФН проверява "Лев инс" за проблеми със "Зелена карта"

Проблемите в застраховането не се свеждат само до фалита на "Олимпик", който прикова общественото внимание и предизвика политически сблъсъци. Дни преди избухването на скандала с кипърския застраховател, Комисията за финансов надзор (КФН) е гласувала да се направи пълна проверка на финансовото състояние на "Лев инс" като принудителна мярка, става ясно от регистъра с решенията на институцията.

На 30 юли надзорът е гласувал да се назначи пълна финансова и актюерска проверка на най-голямата компания в сектора "Общо застраховане" у нас - "Лев инс", която се свързва с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

Основната цел на проверката е да се установят задълженията на застрахователя по всички претенции по "Гражданска отговорност" от ПТП, настъпили в чужбина, както и задълженията по катастрофи, станали у нас. Ще се проверява също дали в резерва за възникнали, непредявени претенции към 30 юни са включени коректно всички предявени, неизплатени претенции в адекватен размер.

Въз основа на това одиторите "Захаринова и партньори" и "Ековис одит" трябва да установят и дали заделените от "Лев инс" технически резерви по "Гражданска отговорност" са достатъчни към 30 юни.

В решението на КФН се посочва още, че ако към тази дата се установят задължения, които са по-големи от тези, посочени от самия застраховател, одиторите трябва да установят дали собствените средства на компанията са достатъчни за покриване на капиталовото изискване за платежоспособност.

Ще се инспектира изрично и вътрешната организация на застрахователя, за да се види дали тя плаща навреме съответните претенции.

Проверката на "Лев инс" най-вероятно е във връзка с проблема със системата "Зелена карта". През ноември 2017 г. избухна политически скандал, след като премиерът Бойко Борисов получи писмо от Съвета на бюрата за автомобилно застраховане в ЕС, че бързо растящата компания "ДаллБогг: Живот и здраве" и "Лев инс" имат проблеми с покриването на обезщетенията по полиците "Зелена карта" в чужбина и бавят плащания.

Ситуацията силно ескалира, тъй като България бе заплашена с изключване от системата "Зелена карта".

В резултат през февруари тази година финансовият надзор взе крути мерки срещу "ДаллБогг", като разпореди компанията спешно да представи план за увеличаване на капитала си в срок от шест месеца, тъй като не отговаря на изискванията за платежоспособност.

"ДаллБогг", която е част от групата на фармацевтичната верига "Търговска лига", стана ключов играч на пазара на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите през 2016 г. Тогава тя рязко почти утрои премийния си приход по тази застраховка. При налагането на принудителната мярка от КФН компанията заяви, че тя е много закъсняла, тъй като изискванията били изпълнени още през 2017 г. и към 31 декември 2017 г. капиталовата адекватност на дружеството достигнала 185%.

Впоследствие "ДаллБогг" действително бе извадена от евромониторинга, но "Лев инс" остана под наблюдение. Очевидно, проблемите при "Лев инс" не са били изчистени след като се е стигнало до принудителната мярка.

От дружеството твърдят, че одитът се прави заради изчискване на спорни казуси. "Одитът е назначен за изясняване на възникнали търговски спорове с некоректни кореспонденти, за което сме сезирали компетентните органи на съответните държави и Съвета на бюрата. В тази връзка одитът се осъществява за изчистването на спорните казуси", посочват от компанията пред в. "Капитал".

От "Лев Инс" твърдят още, че са едно от най-капитализираните дружества и отговарят на всички изисквания по директивата "Платежоспособност".

Одитът на "Лев инс" трябва да приключи в края на септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес