КФН спря офертата на "Еврохолд" към малките акционери в ЧЕЗ

КФН спря офертата на "Еврохолд" към малките акционери в ЧЕЗ

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана за публикуване на търгово предложение от "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани", чийто непряк собственик е "Еврохолд България", за закупуване на 636 240 броя акции (33%) от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България", от останалите акционери на дружеството. Предвиждаше се сделката да се случи чрез инвестиционния посредник "Евро-Финанс".

Регулаторът е забранил също така временно и публикуването на търгово предложение от "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" за закупуване на 1650 броя акции (33%) от капитала на "ЧЕЗ Електро България" АД. Закупуването отново трябваше да се случи през същия инвестиционен посредник.

"Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани", която е новият собственик на 67% от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" АД предложи в началото на август търгова цена от 276.88 лв. за акция на дружеството, което беше под последната пазарна цена.

Офертата за "ЧЕЗ Електро" е за малко над 26 хил. лева, което също е под последната пазарна цена преди обявяването на предложението.

В края на юли "Еврохолд България" финализира придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България, като плати 355 млн. евро за 67-те процента от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" и

"ЧЕЗ Електро България", както и на 100% от капитала на "ЧЕЗ Трейд България", компанията за услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк на "ЧЕЗ" в Орешец и дружеството за производство на електроенергия от биомаса.

По закон новият мажоритарен акционер е длъжен да отправи търгово предложение след 14-дневен срок, но компанията го направи почти веднага.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?