КФН взе лиценза на пенсионния фонд на "Изи кредит"

"Пенсионноосигурително дружество Утре" не успя да заработи и натрупа 574 хил. лв. загуба

КФН взе лиценза на пенсионния фонд на "Изи кредит"

Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на "Пенсионноосигурително дружество Утре" АД, което получи разрешение за дейност на 25 юли 2014 г., но така и не успя да учреди пенсионни фондове. Отнетият лиценз се заради разпоредба в Кодекса за социално осигуряване (КСО), която гласи, че той може да се отнеме, ако компанията не започне да извършва дейността в 6-месечен срок от получаване на лицензията.

От последните данни на КФН за дейността на частните пенсионни фондове е видно, че към 30 юни 2015 г. – т.е. почти година след получаване на лиценза, ПОД "Утре" все още не управлява пенсионни фондове.

За времето от лицензирането до отнемането на лиценза, ПОД "Утре" е успяло да натрупа обща загуба от 574 хил. лв. За 2014 г. отрицателният финансов резултат е бил 253 хил. лв., а за първите шест месеца на 2015 г. – 321 хил. лв. Общите приходи за миналата година са 5 хил. лв., а за тази 6 хил. лв.

Почти едноличен собственик на капитала на ПОД "Утре" е "Изи Асет Мениджмънт" АД. Компанията е по-известна с продукта си "Изи Кредит" (Easy Credit) – т.нар. бърз кредит.

"Изи Асет Мениджмънт" държи 49 999 книжа от пенсионноосигурителното дружество, а останала една акция е на Станимир Василев, който е председател на Съвета на директорите на "Изи Асет Мениджмънт". Той е и най-големият акционер в компанията, като е собственик на 44.6% от капитала ѝ, показва справка в Търговския регистър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес