КГБ в Беларус арестува американец от "Отворено общество"

Американски служител на фондацията Отворено общество на филантропа Джордж Сорос бе арестуван в Беларус, съобщи институцията в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Иля Мафтер, който е бил и консултант в ООН, е арестуван в петък от служители на беларуския Комитет за държавна сигурност, чиито инициали КГБ са запазени от съветската епоха.

Директорът на беларуското КГБ Леонид Ерин потвърди, че американски гражданин, работил за Програмата за развитие на ООН, е бил арестуван за измама, съобщи агенция Интерфакс. Според Ерин арестуваният американски гражданин "присвоил част от поверените му суми" и бил замесен в измама в ущърб на беларуския мобилен оператор Велком.

Американски дипломати са били уведомени за ареста и вече са се срещнали със заподозрения, добави Ерин.

Вашингтон заяви снощи, че изборите в Беларус, които включваха и референдум, позволяващ на автократичния лидер на страната да се кандидатира за трети президентски мандат, са имали "сериозни пукнатини", предаде ДПА.

Над 77 процента от избирателите в Беларус гласуваха за промяна на конституцията, която ще даде възможност на президента Александър Лукашенко да се яви отново и колкото пъти пожелае на президентски избори след края на втория си мандат, изтичащ през 2006 година. Референдумът бе произведен заедно с парламентарните избори в Беларус.

Дълбоко съжаляваме, че на народа на Беларус не бе позволено свободно и честно да изрази волята си, заяви говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър и допълни, че изборите не са съответствали на международните стандарти.

Полският външен министър Влоджимеж Чимошевич също критикува референдума в Беларус и изтъкна, че народното допитване не е било в съответствие със демократичните стандарти, предаде Асошиейтед прес. Чимошевич допълни, че този резултат ще усложни отношенията на Полша със съседен Беларус.

Това не са добри новини не само за Беларус, но и за страните, които искат да си сътрудничат с тази страна, каза полският първи дипломат.

По БТА

Споделяне

Още от Свят