Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дясната коалиция в София остава единна след скандала със сделката на "Софийски имоти", като реши да жертва бившия шеф на фирмата и настоящ общински съветник от "Гергьовден, Демократическата партия и БЗНС - НС" Тошко Добрев, а столичният кмет Стефан Софиянски се разграничи от публичните нападки, които шефът на Общинска банка Любомир Павлов отправи към лидера на Гергьовден Любен Дилов - син.

Софиянски и Дилов постигнаха компромис

След тричасова среща на "Раковски" 134 между лидерите на петте десни партии, стана ясно, че ССД оттегля искането си за изключването на Демократическата партия (ДП) и Гергьовден от коалиционното споразумение, заради заплахите, които босове на бившата групировка СИК са отправили към семейството на лидера на СДС Надежда Михайлова и към банкера Любомир Павлов.

НДСВ обвини Софиянски

Общинските съветници от НДСВ посочиха столичният кмет Стефан Софиянски като пряко отговорен за разразилия се скандал със сделката със "Софийски имоти". В специална декларация те заявиха, че очакват лично кметът Софиянски и партиите, управлявали до сега Столична община, да поемат политическата отговорност за скандала около сделката.

още

Всички партии единодушно призоваха Тошко Добрев да напусне общинския съвет, както и да освободи председателския пост на Комисията по градоустройство в Столичния общински съвет ( СОС). Партиите декларираха, че няма да допуснат сенчести групировки да влияят върху управлението на общината и осъдиха всяка форма на заплахи към политически лидери. Те очакват органите на реда да издирят и накажат подстрекателите и лицата, отправили заплаха към лидера на СДС.

Конфликтът около сделката на "Софийски имоти", при която между двата тура на местните избори 11 общински имота бяха вкарани в смесено дружество, където партньори на общината бяха две свързани със СИК фирми, придоби нови измерения през последните дни, когато първо Надежда Михайлова, а след това и ръководството на ССД обяви, че са получени заплахи от страна на СИК.

Междувременно назначената от СОС комисия в понеделник излезе със становище, че сделката е неизгодна за общината и трябва да бъде развалена. Комисията препоръча още да бъде сменен съветът на директорите на "Софийски имоти" и сделката да бъде изпратена в прокуратурата. Това стана ден след като двете фирми, акционери в смесеното дружество "София сити къмпани" обявиха, че прекратяват участието си заради зачестилите медийни атаки, а НСБОП започна проверка на отправените заплахи към семейството на Надежда Михайлова, към банкера Любомир Павлов и кмета Стефан Софиянски.

В съвместното комюнике за медиите лидерите от управляващото мнозинство в СОС оцениха високо работата на комисията, която провери сделката на "Софийски имоти" и приеха изцяло нейните решения.

Софиянски се разграничи от Любомир Павлов

В документа се посочва още, че "коалицията не приема личните нападки срещу лидери на отделните политически партии, подписали споразумението за общо управление в СОС".

Стоян Александров защити СИК в спора за "Софийски имоти"

Силови структури контролират икономиката на Столична община, заяви банкерът Стоян Александров и кандидат на левицата за столичен кмет. Според него общината е позволила най-добрите части да бъдат взети от групировките, което я поставя в капан по отношение на водената от нея политика. В същото време той обяви, че не е възможно хора от СИК да са заплашвали съпруга на Надежда Михайлова и банкера Любомир Павлов заради сделката със "Софийски имоти"

 

още

Последният абзац се отнася очевидно за Любомир Павлов, който публично обяви, че лидерът на Гергьовден Любен Дилов - син и Тошко Добрев защитават "директен грабеж" чрез желанието си да финализират на всяка цена сделката на "Софийски имоти". В интервю за Би Ти Ви в понеделник Павлов атакува лидера на Гергьовден затова, че защитава "определени интереси, определен грабеж на определени групировки, прикривайки ги зад морал и зад прозрачност". Банкерът, който е дясна ръка на столичния кмет Софиянски, е обект на неотклонни атаки от страна на Дилов - син заради Общинска банка.

Коалицията "Гергьовден - ДП - БЗНС - НС" на практика представляваше интересите на бившия шеф на СОС Антоан Николов и свързания с него Тошко Добрев. Дилов и председателят на ДП до последно защитаваха и сделката на Добрев със "Софийски имоти" като "много добра и изгодна за общината", но лидерът на БЗНС - НС Анастасия Мозер се разграничи от тях.

Във вторник, преди срещата със СДС и ССД, коалицията "Баба, дядо и внуче" обаче сне политическия чадър над Тошко Добрев и обяви, че го оттегля от председателското място на тяхната група в СОС, от шефския пост на комисията по градоустройство и едновременно с това го призова да излезе от общинския съвет.

"Баба, дядо и внуче" искат главата на Любомир Павлов

Освен това "Гергьовден - ДП - БЗНС - НС" осъдиха "обвиненията и квалификациите" по адрес на трите партии, отправени от Любомир Павлов и го призоваха да се оттегли от заемания от него пост на председател на Надзорния съвет на Общинска банка до доказване на обвиненията, които той отправи. Трите партии призоваха коалиционните си партньори СДС и ССД да заемат "ясна позиция" по обвиненията, отправени от ръководството на ССД и от Павлов.

Членовете на ръководството на ССД Диляна Грозданова (съпруга на Любомир Павлов) и Милан Миланов напуснаха малко по-рано и видимо недоволни срещата на петимата лидери на дясната коалиция, сред които и Стефан Софиянски, които казаха, че не приемат отправянето на лични нападки срещу който и да е от тях.

"Изчистихме някои недоразумения, различия в позиции и някои остри реплики", заяви кметът след срещата и допълни, че коалицията е нова и е нормално да има напрежения. С Дилов имахме някои спорове, уточни Софиянски в отговор на въпрос, но изтъкна, че Общинска банка не е проблем за коалицията.

Стефан Софиянски се разграничи, макар и недостатъчно, от думите на Любомир Павлов, каза Любен Дилов пред Mediapool .

Според кмета, проблемът с отправените обвинения е нещо, което двамата лидери трябва да си изяснят сами с шефа на Общинска Банка и той не бива да се превръща в тема за политическа дискусия.

На дневен ред е Общинска банка

"Баба, дядо и внуче" винаги поставят въпроса с Общинска банка, когато бива повдиган въпроса за далаверите в "Софийски имоти". Самият Софиянски поиска още на първата сесия на новия СОС общинската фирма да бъде ликвидирана, срещу което Дилов настоя да се провери дейността на банката. Лидерът на Гергьовден поддържа и предизборното си искане общината да се освободи от акциите си във финансовата институция - нещо, да което бе записано и в програмата на СДС, макар че сините вече се въздържат да говорят за това.

След помирителната среща на върха между десните лидери днес бе обявено, че временната комисия на СОС ще продължи проверката на всички останали дружества с общинско участие, сред които Общинска банка, Метрополитен, здравни заведения и др.

Любен Дилов изрази задоволство от високата оценка за работата на комисията, председателствана от общинския съветник на Гергьовден Станимир Зашев и несбъдналите се прогнози, че той ще работи пристрастно в полза на "Софийски имоти".

"Очаквам извинение с усмивка от Любомир Павлов, но ще си го издействам сам", каза Дилов - син и допълни многозначително: "Кметът е този, когото трябва да подкрепяме, след като е избран". Намерихме формулата, по която да решим конфликтите, каза лидерът на Гергьовден.

От своя страна Софиянски изказа удовлетворение от бързата реакция на "Гергьовден - ДП - БЗНС - НС" по казуса "Софийски имоти" и Тошко Добрев и заяви, че това е най-доброто решение, което отговаря на публичните очаквания.

Дилов пристигна на "Раковски" 134 с новия политически секретар на движението Петър Стоянович, който допреди няколко месеца беше дясна ръка на Надежда Михайлова и международен секретар на СДС, но напусна партията покрай оттеглянето на кандидат - кмета Пламен Орешарски.

На заседанието на НИС на СДС по-рано беше решено сините общински съветници да поискат Тошко Добрев да бъде освободен от всички заемани постове и да напусне общинския съвет. Ръководството на СДС обяви, че с това смята случая "Софийски имоти" за приключен.

Общинските съветници от НДСВ пък обвиниха лично кмета Софиянски и партиите, управлявали досега Столична община, за скандалната сделка със Софийски имоти.

Лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров обяви по повод на сделката, че цялото общество "стана заложник на битката на интереси в СДС и в десницата като цяло".

Общинските съветници от БСП, които участват във временната комисия по проверка на сделката, до последно бяха в съюз с "Баба, дядо и внуче", като твърдяха, че сделката е добра за общината. Както стана известно, освен сделката с 11-те имота в Южния парк, след първия тур на местните избори "Софийски имоти" е осъществила още 70 сделки, някои от които са в пряк интерес на фирми на червени депутати.

БСП: Надежда Михайлова влезе в схемата на Софиянски

В отговор на въпрос Румен Овчаров днес каза, че няма информация как са гласували сделката в СОС съветниците от БСП, но част от тях са го уверили, че са били против. Сделката е прокарана изцяло с гласовете на мнозинството, допълни той.

Овчаров обаче не отрече, че членове на БСП също имат участие в сделката със "Софийски имоти". Това, което е очевидно, не можем да го отричаме, каза червеният лидер по повод публикации в медиите за Евгени Узунов и Стефан Василев.

Овчаров сравни с водевилен спектакъл поредицата от заплахи към една или друга фигура от дясното политическо пространство през последните дни. БСП и съветниците ѝ в СОС ще настояват не за конюнктурно и шумно изясняване на един или друг случай, а за цялостно изясняване на корупционната политика, която е водена в София, посочи зам-председателят на БСП.

Според него СДС и лично лидерът на съюза Надежда Михайлова са позволили за втори път да бъдат въвлечени в "плитко скроени схеми от кръга около Софиянски". След като през лятото Михалова отстрани Пламен Орешарски от участие в изборите, сега отново допуснала да бъде въвлечена в подобна схема и на практика е присъединила СДС към позицията на Софиянски, разясни зам-председателят на БСП. Според него, СДС отново е станало част от коалицията, която управляваше и разграбваше София през последните 8 години.

Не мисля, че СДС и Софиянски, още по-малко Любомир Павлов, имат правото да бъдат морални съдници на това, което става в Столичната община, каза още Овчаров. Според него практиката на злоупотреба със собствеността на общината не е въведена от вчера и сделката на "Софийски имоти" съвсем не е най- лошата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.