Кибератака на САЩ временно е парализирала иранското разузнаване и военни структури

Кибератака на САЩ временно е парализирала иранското разузнаване и военни структури

Кибератака, организирана от американските специални служби, е унищожила иранска база данни, с чиято помощ паравоенни структури от Иран са планирали и извършвали нападения срещу чуждестранни петролни танкери, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Техеран освен това временно е загубил способността си да осъществява тайни корабни превози в Персийския залив, посочват неназовани високопоставени представители на правителството на САЩ.

Повредени са били и компютърни системи, използвани от иранските сили, за да координират действията си, допълва американският ежедневник, цитиран от Би Би Си.

Атаката е била извършена на 20 юни, но данни за нея са се появили едва сега. Иран все още се опитва да възстанови изгубената информация и да рестартира някои компютърни мрежи, включително военни, се казва в статията.

Според изданието хора от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп имат съмнения дали резултатът от тази операция ще оправдае разходите по нея, но в крайна сметка всички във Вашингтон останали доволни - временно е парализирана дейността на иранското разузнаване, нарушена е и координацията между частите от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Споделяне

Още от Свят