Кибердоброволците на Кремъл – военни отпускари с танкове и готвач с фабрика за тролове

Путин с актуална версия: "патриотично настроени" частни руски хакери може да са се намесили в изборите в САЩ

Кибердоброволците на Кремъл – военни отпускари с танкове и готвач с фабрика за тролове

Променяйки своята предишна позиция на цялостно отричане, Путин допусна в четвъртък, че "патриотично настроени" частни руски хакери може да са участвали в кибератаките миналата година и така да са се намесили в президентските избори в САЩ. Путин продължава да отрича каквато и да е роля на държавата в тази атаки, но коментарите му, направени пред репортери в Санкт Петербург, се отклоняват от предишната позиция на Кремъл: че Русия не е имала каквато и да е роля в хакерските атаки срещу Демократическата партия на САЩ и че след победата на Тръмп Съединените щати са станали жертва на антируска истерия, насаждана от загубилите изборите демократи, пише "Ню Йорк таймс".

На въпрос за подозренията, че Русия може да се опита да се намеси в предстоящите избори в Германия, Путин допусна възможността за атаки на избори в чужди държави от страна на "патриоти със свободен дух", както ги описа той.

Хакерите, каза той, "са като артистите", които избират своите цели в зависимост от това "как се чувстват, когато се събудят сутринта". Всякакви подобни атаки, каза той, не могат да променят резултата от изборите в Европа, Америка или другаде, допълни Путин.

Артистите, продължи той, рисуват, ако се събудят в добро настроение, докато хакерите реагират, ако "се събудят и прочетат, че нещо се случва с междудържавните отношения", което ги кара да предприемат действия. "Ако са с патриотично съзнание, те започват да дават своя принос – правилния от тяхна гледна точка – в борбата срещу онези, които казват лоши неща за Русия", допълни Путин, явно визирайки Хилари Клинтън.

Той спря дотук, само на крачка от приемане на заключенията на американските разузнавателни агенции, че Кремъл стои зад кибератаките по време на предизборната кампания в САЩ. Признанията му обаче отварят врата за вербални маневри от страна на Москва – както и от страна на Тръмп – в хода на разследванията, които вървят в САЩ за руското вмешателство, включително и това на ФБР за уволнението на директора му Джеймс Коми.

Превантивна защита срещу предстоящи разкрития

Вероятно притеснен от това, че с напредването на разследванията на бял свят ще излязат доказателства, че руската държава или най-малкото руснаци са ясните участници в хакерските атаки, Путин се опитва да създаде превантивно защитна линия. Кремъл постъпи по същия начин, когато вече бе трудно просто да отрича първоначално тайното вкарване на руски сили в Украйна през 2014 г. и в Сирия през 2015.

Границата между действията на държавата и частните лица в Русия често е размита, отбелязва "Ню Йорк таймс". Това обезпечава правдоподобно опровержение на действия, с които Кремъл не желае да бъде публично свързван.

Майстор в мътенето на водата и създаване на объркване, Путин разви редица алтернативни теории, които могат да помогнат на Москва да се противопостави на всяко твърдо доказателство, което води следите към Русия.

Заявявайки, че с помощта на съвременните технологии може лесно да се създават лъжливи следи, Путин каза: Мога да си представя и вариант, при който някой специално прави нещо, нагласява верига от различни атаки по такъв начин, че да може за източник на тази атака да се представи територията на Руската федерация.

Военни в отпуск с танковете си и готвач с фабрика за тролове

Отначало бяха "зелените човечета" в Крим, после "военни в отпуск" в Донбас, а сега – "патриотични хакери", които се намесват в предизборната кампания в САЩ, защото "сутринта са се събудили в такова настроение". Светът на Владимир Путин е пълен с усърдни помощници, пише и италианският в. "Ла Стампа" по повод новата позиция на руския президент.

Използваната от него техника за признаване на възможното руско участие във виртуалните войни около американските избори, е отработена: най-напред, че това не е истина ("Русия никога не се занимава с това"), после, че това може да е фалшива новина ("Някой е подхвърлил там флашка с имената на руски граждани. В този виртуален свят всичко е възможно") - но хакерите като частни лица могат да действат сами по себе си срещу тези, "които се изказват зле по отношение на Русия".

Ако в Крим Путин сам призна, че "има военни без опознавателни знаци" и те са руснаци, то в Донбас според официалната версия става дума за "доброволци", които се бият в свободното си време, включително генерали в отпуск с десетки танкове.

С "патриотичните хакери" историята е малко по-скрита.

"Готвачът на Путин" държи фабрика за тролове

Печално известната "фабрика за тролове" на ул. "Савушкина" 55 в Санкт Петербург, която наема продажни полемисти за социалните мрежи, е принадлежала на фирмата "Интернет-изследвания", свързана с 56- годишния петербургски ресторантьор Евгений Пригожин, приближен на Владимир Путин. Той е известен като "готвача на Путин" и днес неговата компания "Конкорд Кетъринг" печели многомилиардни поръчки за банкетите в Кремъл и за обслужване на столовите на Министерството на отбраната.

"Групата на Вагнер"

Друг известен случай е тайнственият подполковник от запаса Дмитрий Уткин с псевдоним "Вагнер" – още един усърден частник. Според руски меди, именно с него е свързана предполагаемата компания за набиране на наемници в Сирия, където те са известни като "групата на Вагнер". Тренировъчната база на "врангерците" се финансира от руското Министерство на отбраната, а провизии доставя холдингът на Пригожин.

Меморандумите на Малофеев за анексиране на Крим

"Ла Стампа" се спира и на известния и в България "православен банкер" Константин Малофеев, който редовно принася в Кремъл мощи на различни светци от Атон. По време на украинската криза той наводни Кремъл с меморандуми за необходимостта да се анексира Крим. Много от руснаците, пристигнали в Донбас да станат "опълченски" командири на сепаратистите, са негови сътрудници, в това число печално известният Игор Гиркин – "Стрелков", който ръководеше силите на т.нар. Донецка народна република през юли 2014 г., когато бе свален малайзийския Боинг.

В тези случаи е трудно да се каже къде свършва частният живот и започва руската държава, така както е сложно да се определи в Русия по принцип дали парите се правят с помощта на властта, или хората се домогват до властта, за да правят пари, отбелязва "Ла Стампа".

Путин би могъл да каже: "Държавата – това съм аз" – в смисъл, че политическата битка често не е между властта и опозицията, а между различни части на "колективния Путин".

В маргиналните групи на този свят се зараждат такива инициативи като конгреса на европейските неонацисти, който се проведе преди няколко години в Санкт Петербург или пък покани за диалог, отправени от депутати от "Единна Русия" към италианските партии "Северна лига" и "Движение пет звезди", или команди от хакери и контракти, предложени от телевизионния канал RT (Russia Today) на американски консерватори от обкръжението на Тръмп.

Тези сили понякога действат по указание на Кремъл, понякога тръгват като собствена инициатива. Светът на Путин е пълен с усърдни помощници, някои от които той вече не е в състояние да контролира, даже когато прекаляват в старанието си да му угодят, коментира италианското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят