Киберкомандването на САЩ обмисля отговор на евентуална руска намеса в изборите

Киберкомандването на САЩ обмисля отговор на евентуална руска намеса в изборите

Киберкомандването на американските Въоръжени сили обмисля информационна война, за да се противопостави на евентуална руска намеса в изборите през 2020 г., пише в. "Вашингтон пост".

Представители на военното киберкомандване разработват тактики за водене на информационна война, които биха могли да бъдат използвани срещу високопоставени руски представители и олигарси, ако Москва се опита да се намеси в изборите догодина, като хакне изборната система или посее раздор, казват настоящи и бивши американски представители.

Една от опциите, разглеждани от Киберкомандването, ще вземе на прицел висшето ръководство и руските елити, но вероятно не и руския президент Владимир Путин, защото това би било възприето като прекалено провокативно. Идеята е да се покаже, че чувствителни лични данни на съответните взети на прицел лица могат да бъдат "поразени", ако намесата не спре.

Американските военни отдавна прибягват до психологически операции, като например пускане на стотици хиляди листовки в Ирак, за да бъдат убедени иракските военни да се предадат на оглавяваната от САЩ коалиция по време на войната в Персийския залив. Но интернет, социалните медии и смартфоните разшириха доста обхвата и точността на подобни тактики.

След разглежданите сега опции е взимане на прицел на ключови лидери в службите за сигурност и армията и вероятно някои олигарси. На тях би могло да бъде пратено съобщение, което имплицитно да предупреждава мишената, че ако изборната намеса не спре, то ще има последици.

Пращането на съобщението ще бъде придружено от ограничена кибероперация, която ще демонстрира американския достъп до някоя по-специална система или акаунт или пък американската способност за нанасяне на щети, казват запознати източници.

Друга опция включва дезинформация с цел експлоатиране на съперничествата в руското правителство и властовите елити.

Опциите не предвиждат никакъв опит да се влияе на руското общество като цяло, който според американски представители, би имал ограничен успех, предвид контрола на Путин върху страната, включително и върху повечето медии.

Споделяне

Още от Свят