Кибернападение също може да задейства член 5 от Вашингтонския договор

Генералният секретар на НАТО призова Германия и другите европейски страни от алианса да увеличат разходите за отбрана

Йенс Столтенберг

Кибернападение срещу една от страните от НАТО може да стане повод за задействане на мерките за колективна отбрана на алианса. Това заявява в публикувано във вторник интервю за германския вестник "Ханделсблат" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той припомня, че за цялата история на организацията тези мерки са били задействани само веднъж - след терористичните атаки от 11 септември в САЩ.

"Гледаме на тази заплаха изключително сериозно. Толкова сериозно, че масирано кибернападение може да задейства Член Пети от Договора (за колективна отбрана)", казва той.

Член Пети на договора на НАТО постановява, че нападение срещу страна член е акт на агресия срещу всички и ги задължава да реагират.

"Това може да се случи, ако бъде извършена атака срещу критично важна инфраструктура или ако тя засегне системата на здравеопазване или представлява заплаха за живота на хората", допълва генералният секретар на НАТО.


По думите на Столтенберг ръководството на алианса смята за необходимо да се изостри чувствителността за тази заплаха сред държавите от НАТО предвид това, че рисковите фактори "постоянно се менят". "В Германия беше атакуван Бундестагът, във Франция - телевизионни канали, в Норвегия - партии", каза той.

Столтенберг заяви, че "кибернападенията, комбинирани с политическа дезинформация, са много опасни". "Те са в състояние да подкопаят институциите на демокрацията, ако не сме бдителни", заяви генералният секретар на НАТО.

Германия и другите европейски страни да увеличат разходите за отбрана

В интервюто си германския делови вестник Столтенберг приканва Германия и другите европейски страни да увеличат разходите за отбрана. Това по думите му е необходимо не за да бъде изпълнено желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който неведнъж настоя членовете на НАТО да харчат повече за отбрана, а заради географската близост на Европа до райони като Русия, Сирия и Ирак.

"След краят а Студената война беше правилно да се намалят разходите за отбрана. Но ако ги намаляваме когато напрежението спада, трябва също да сме в състояние да ги увеличим, когато напрежението нараства - а сега то нараства", посочи Столтенберг.

На срещата на външните министри на страните в НАТО в петък германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е напълно нереалистично Германия да постигне целта, определена от НАТО, разходите за отбрана да достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт, напомня ДПА.

Столтенберг казва в интервюто за "Ханделсблат", че не вярва преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС да застрашат НАТО.

Споделяне

Още от Свят