"Киберзаговорът срещу Америка" - трилър от реалния живот в реално време

През април 2016 е установено проникване в компютрите на Демократическата партия на САЩ. През следващите седмици най-добрите експерти по киберсигурност откриват, че хакерите са взели всичко - чувствителни документи, имейли, данни за дарителите, дори гласова поща.

Скоро след това са хакнати кампанията на Хилари Клинтън и много от симпатизиращите ѝ медии. Откраднати са номера на кредитни карти, телефони и контакти. ФБР установява, че същите хакери са проникнали в повече от двайсет и пет щатски изборни комисии.

Западното разузнаване разследва хакването и навсякъде личат следи от лапите на т.н. "Кибер мечки" - руските шпионски агенции. Откраднатата информация започва да се излива през създадената от Джулиан Асандж "УикиЛийкс". Атаката срещу Америка е масирана, но руските хакове изглежда имат само една цел - избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати.

Тези събития, предположения и подозрения, за които вече са изписани хиляди страници и чието разследване продължава, са систематизирани в излязлата вече на българския пазар книга "Киберзаговорът срещу Америка" (издателство "Екслибрис").

Забележителното в нея е, първо, че е написана още преди самите избори и преди резултатите от тях да станат известни – нещо като шпионски трилър, взет от реалния живот, развиващ се в реално време. И, второ, че неин автор е човек с огромна експертиза в разузнаването, контратероризма и националната сигурност. Малкълм Нанс е експерт по антитероризъм и професионален разузнавач. Участвал е в операции на Балканите, Близкия Изток и Африка. Автор е на пет книги и е анализатор на NBC News и MSNBC.

Всъщност, както отбелязва още през септември миналата година в рецензията си за книгата британският вестник "Гардиън", президентските избори през 2016-та придобиват сюрреалистична атмосфера още преди появата на "Мечките" – бивш водещ на телевизионно риалити шоу, подкрепян от бели расисти, успява да осъществи "враждебно поглъщане” на Републиканската партия.

В началото на лятото, със засилването на предизборната кампания, някой, представящ се под името Гучифер 2.0, създава страница в WordPress и започва масово да публикува неудобни

имейли и меморандуми, откраднати от Националния комитет на Демократическата партия. Когато борещата се за прозрачност организация "УикиЛийкс” прави същото, Гучифер 2.0 заявява, че той е източникът; а самата "УикиЛийкс” не разкрива източниците си. Но изтеклата информация показва, че политическото ръководство на демократите е дребнаво, отмъстително и твърдо решено да приеме Хилари Клинтън като номинация на Демократическата партия въпреки масовия ентусиазъм в подкрепа на претендента Бърни Сандърс. Председателката Деби Уосърман Шулц подава оставка.

После се случва нещо неочаквано. Експертите по киберсигурност, които анализират пробив в мрежата, забелязват, че особеностите на атаката показват определени модели при осъществяването на достъпа – познати модели. Инструментите им са недостижимо скъпи за случайни хакери, особено начинът, по който си служат с до този момент неоткрити грешки в софтуера. Заключението на експертите е, че атаката е извършена от две добре известни групи, свързани с руското разузнаване. Те са познати под странните имена Fancy Bear и Cozy Bear.

Професионалните разузнавачи всъщност не изпадат в гняв срещу руснаците за проникването в компютрите на Националния комитет на Демократическата партия. "Това е валидна мишена за тяхното разузнаване”, казва в книгата един анализатор по киберсигурност и ветеран от разузнавателната агенция на Министерството на отбраната. Но те обикновено крият откраднатите данни, а не ги разгласяват по интернет. "Мечките", изглежда, изведнъж променят правилата на играта".

Да се припише вината за кибератаките на някого е трудно, отбелязва в рецензията си "Гардиън". Добрите шпионски агенции полагат всички усилия да го направят невъзможно. Но не след дълго администрацията на Обама и лидерите в Конгреса започват да повтарят с необикновена сигурност – разбира се, неофициално, – че зад атаките стои Русия. Явява се една хипотеза. Руснаците натискат с дигитален пръст везните в американските избори, за да помогнат на гореспоменатия водещ на телевизионно риалити шоу, който по една случайност застъпва най-проруската платформа в историята на Републиканската партия.

Струва си да разгледаме отблизо този фантастичен епизод от американската политика и сигурност. Малко вероятно е той да остане изолирано събитие. В края на краищата "Мечките" обикновено отиват там, където искат – освен ако нещо не ги спре, пише "Гардиън" в заключение на рецензията си за преведената вече и на български книга на Малкълм Нанс "Киберзаговорът срещу Америка".

Споделяне

Още от Общество