Киберзащитата е един от спорните моменти в новата концепция на НАТО

Развитието на способности срещу кибератаки и френското нежелание да се присъедини към ядреното планиране ще са основните спорни моменти в дебата за нова стратегическа концепция на НАТО, съобщи електронното издание Euobserver.

Новият документ трябва да замени предишната стратегия, писана преди ерата на Интернет и преди Франция да се присъедини към командната структура на трансатлантическия алианс. Новият документ трябва да бъде приет с консенсус на срещата на върха на НАТО в Лисабон на 19 и 20 ноември.

Според информацията искането на Пентагона за "активна киберзащита" на НАТО е сред най-спорните въпроси. Дипломат от балтийските страни е коментирал, че киберзащитата е много "чувствителна тема" и според много експерти постигането на защита минава през нарушения. Дипломатът посочва, че ще е много изненадан, ако се стигне до консенсус между 28-те страни членки.

Другият спорен въпрос се отнася до присъединяването на Франция към Групата по ядрено планиране, която иска да намали уповаването на НАТО в ядрените оръжия.

Франция се завърна в структурите на Алианса през миналата година, след като 40 години бе извън тях. Според конституцията ѝ страната има изключителна суверенна власт на ядрения си арсенал.

"Всичко в областта на ядрената политика ще трябва да бъде договорено с Франция. Няма консенсус за това в момента", съобщил източник на изданието.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?