Кичашки и референдумите, епизод II: Този път злоупотреба с лични данни

<i>Петър Кичашки и Борислав Цеков</i>

Бившите кандидат-депутати на БСП Петър Кичашки и Борислав Цеков, за които имаше редица съмнения, че са злоупотребявали с т.нар. медийни пакети и регистрация на инициативни комитети на миналогодишния референдум, сега отново изплуват в съмнителна схема. Правозащитникът и блогър Светла Енчева алармира във вторник, че ЕГН-то ѝ се оказало в списъка на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки, който се е регистрирал като застъпник на теза в референдума на Слави Трифонов.

Енчева разкри случая във Фейсбук, а по-късно потвърди пред Mediapool, че не се е подписвала в каквато и да била подписка.

Тя е проверила дали с данните ѝ не е злоупотребено на страницата на Централната избирателна комисия.

Миналата година Петър Кичашки и шефът на Института за модерна политика Борислав Цеков успяха да се възползват от пробойна в Изборния кодекс, който даде възможност новорегистриран субект (или такъв, който не получава държавна субсидия) да ползва 40 000 лева, получени от държавата, с които да рекламира позициите си във връзка с националния референдум. Редица инициативни комитети обаче насочиха сумите си само към един сайт, в който рекламата на практика бе фиктивна. Експерти предупредиха, че по този начин се източват държавни средства, а ЦИК не успя да се противопостави, нито да установи формални нарушения.

Повечето инициативни комитети бяха свързани директно или индиректно с Петър Кичашки и Института за модерна политика, а рекламите бяха публикувани в страницата "Хаштаг.бг", собственост на съпругата на Кичашки – Милена Кичашка.

Тази година обаче очевидно е открита нова схема, която партиите преди ползваха за регистрация на подписките си – ползване на лични данни, за да бъде регистрирана една или друга позиция, без всъщност хората, чиито имена и ЕГН-та са употребени, да са давали съгласие за това.

Страницата на Централната избирателна комисия обаче дава възможност всеки да провери дали са използвани личните му данни без негово съгласие. Проверката за изборите се прави тук, а за националното допитване – тук.

Проверката се прави чрез въвеждане на ЕГН и 10-цифров ПИК номер, който се получава на посочен имейл. Ако установите неправомерно ползване на личните ви данни, може да подаде жалба към Комисията за защита на личните данни.

В профила си във Фейсбук Светла Енчева посочва, че ще сезира комисията.

Споделяне
Референдум

Въпросите на референдума бяха:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.

Още по темата

Още от Референдум