Киев даде известно самоуправление и амнистия на сепаратистите

Киев даде известно самоуправление и амнистия на сепаратистите

Украинският парламент прие във вторник законите, които дават известно самуправление на Източна Украйна и амнистия на проруските сепаратисти, които не са извършили престъпления, съобщиха световните агенции.

Тези мерки са част от подписаното на 5 септември примирие между украинските власти и сепаратистите.

Киев даде на части от източните Донецка и Луганска област специален статут, като, за да бъдат избрани местни органи, на 7 декември ще се проведат избори.

Жителите на Донецката и Луганската област получават правото свободно да използват в обществения и частния живот руския и всеки друг език и предполага правото на "езиково
самоопределение".

Предвижда се също създаване на "различно от общия икономически режим осъществяване на стопанска и инвестиционна дейност", създаване на народни милиции в посочените в закона райони на двете източни области. Посочените в закона територии получават специален статут за следващите 3 години.

Парламентът в Киев прие днес и закон за амнистия на участниците в сраженията в Източна Украйна. За внесения също от президента проект "За недопускане на преследване и наказания срещу лица участници в събитията на територията на Донецката и Луганската област".

Порошенко бе заявил предварително, че законопроектът му не обхваща "престъпници, извършили престъпления по текстовете от Наказателния кодекс за "умишлено убийство, тероризъм, покушение срещу живота на държавен чиновник, служител от правоохранителните органи или съдия", както и за "изнасилване, мародерство, поругателство на загинали, поругателство на паметници" и "много други членове, призовани да гарантират
целостта на Украйна".

Председателят на т. нар. Върховен съвет на самообявилата се Луганска народна република Алексей Карякин окачестви като "стъпка в правилната посока" приемането на закона за особения статут на Донбас.

Вицепремиерът на т. нар. Донецка народна република Андрей Пургин също отбеляза, че някои елементи на закона за особения статут "може да бъдат приети и да помогнат за мирното съвместно съществуване с Украйна". като пример в това отношение той посочи
социокултурните и икономическите аспекти на закона.

"В този момент изхождаме от това, че не се планират никакви политически отношения с Украйна", подчерта Пургин.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?