Киев и Луганската народна република са договорили примирие

Киев и Луганската народна република са договорили примирие

Украинското правителство и проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) са договорили прекратяване на огъня, което ще влезе в сила от 5 декември. Това съобщи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от Франс прес.

Президентът на ЛНР Игор Плотницки потвърди споразумението, според което пълно прекратяване на огъня по фронтовата линия, което да влезе в сила от петък, е било договорено още на среща, състояла се на 29 ноември между руския генерал Александър Ленцови украинския Володимир Аскаров. На срещата са присъствали и проруски сепаратисти и представители на ОССЕ.

Участниците в тази среща са се договорили за изтеглянето на тежките оръжия от 6 декември.

"Всички са принципно съгласни за абсолютно прекратяване на границата по цялата линия на контакт между украинските въоръжени сили и тези, които контролират Луганската народна република, което да влезе в сила от 5 декември”, се казва в изявление на ОССЕ.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко обаче заяви, че не разполага с никаква информация по този въпрос.

Сега същите генерали, участвали в срещата от 29 ноември, присъстват и на преговорите в Донецк.

Те обсъждат прекратяване на огъня в горещите точки на Донецка област. В понеделник двамата генерали са поставили основите на споразумение за прекратяване на сраженията на летището в Донецк, за което от месеци се бият украинските сили и проруските сепаратисти.

След кратко успокояване вчера вечерта, във вторник в района отново се чуваше артилерийски огън, посочва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят