На четиристранната среща в Берлин

Киев и Москва договориха спиране на огъня в Източна Украйна

Киев и Москва договориха спиране на огъня в Източна Украйна

Външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция стигнаха до съгласие за прекратяване на огъня в Източна Украйна и подновяване на преките разговори между Киев и проруските сепаратисти под егидата на ОССЕ.

Преговорите в рамките на групата трябва да бъдат възобновени до събота.

”На срещата в Берлин е бил одобрен документ, който изразява "необходимостта от бързо договаряне на условия за едно стабилно, дългосрочно спиране на огъня", заяви на съвместна пресконференция с останалите си трима колеги руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Лавров каза, че връщането към примирието не е самоцел, а необходимо условие за възобновяване на преговорите между двете страни в украинския конфликт, властите в Киев и проруските бунтовници.

Прекратяването на огъня не бива да бъде използвано за прегрупиране на силите, каза Лавров.

Той предупреди, че диалогът може да донесе успех само, ако в него участват всички страни в конфликта. Русия призовава проруските бунтовници да прекратят огъня, този апел се съдържа в приетата днес декларация, отбеляза той. Лавров обърна внимание, че контактната група е единственият механизъм, в който са представени и централните украински власти, и проруските бунтовници.

Украинският външен министър Павло Климкин каза, че деескалацията на ситуацията в страната му ще бъде факт, когато мирният план на президента Петро Порошенко бъде спазван изцяло, съобщи Ройтерс.

Украйна разчита на ефективен контрол на границата с Русия, каза Климкин.

Четиримата външни министри се споразумяха още контролно-пропускателните пунктове по руско-украинската граница да бъдат върнати под контрола на Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Те приветстваха готовността на Русия да позволи на украински граничари да преминат през нейна територия, за да достигнат два от тези ГКПП, в случай че примирието влезе в сила.

Новите украински власти и западните им съюзници твърдят, че Русия изпраща през границата хора и оръжия в подкрепа на бунтовниците.

"Мисля, че това бе първа крачка, при това важна крачка в посока прекратяване на огъня", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

Френският външен министър Лоран Фабиюс от своя страна определи постигнатото днес споразумение като стъпка в правилната посока.

САЩ обаче приеха с резерви постигнатото споразумение. От Белия дом съобщиха, че Русия подкрепя проруските бунтовници в Украйна, и поиска от Москва да промени сегашния курс, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на Белия дом Джош Ърнест. Той нарече позицията на Русия "двусмислена".

"Приветстваме предизвикващите одобрение изявления от руската страна. Но очакваме, че те ще бъдат подкрепени с действия", каза още Ърнест.

"Продължаваме да оказваме натиск на президента (на Руската федерация Владимир) Путин и на Русия за това, за да престанат да подкрепят опълченците и да ги призоват да сложат оръжие", отбеляза говорителят на Белия дом.

САЩ се отнасят с разбиране към решението на украинския президент Петро Порошенко да не продължи спирането на огъня, каза също Ърнест. "Уважаваме решението на властите на Украйна да поддържат реда в страната", заяви Ърнест.

По думите му САЩ също така "приветстват стремежа на Порошенко" да проведе конституционни реформи. Говорителят на Белия дом обърна внимание на готовността
на украинския президент да възобнови примирието, ако опълченците сложат оръжие.

Както заяви Ърнест, "за съжаление подкрепяните от Русия сепаратисти не спазиха споразумението за примирие". По думите му "едностранното спиране на огъня не работи".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят