Киев и Москва не се разбраха, но напреднаха в преговорите за газа

Киев и Москва не се разбраха, но напреднаха в преговорите за газа

Русия и Украйна не постигнаха споразумение за цената на газта и изплащането на украинския газов дълг, но обсъжданията напредват и през следващите дни ще се състои нова среща, обяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, след като самият той участва в приключилите късно в понеделник тристранни преговори в Брюксел между ЕС, руския и украинския министър на енегетиката и изпълнителните директори на руската компания "Газпром" и украинската "Нефтогаз", съобщиха осведомителните агенции.

Все пак Европейската комисия определя преговорите като успешни. На срещата беше постигнат истински напредък, съобщиха от пресслужбата на Еврокомисията. Москва и Киев са се съгласили, че доставките на газ от Русия за Украйна няма да бъдат прекъсвани, докато текат консултациите по споразумението. Няма да има и предварителни плащания на газовите доставки за юни и никоя от страните няма да изправя другата пред международния търговски арбитраж в Стокхолм.

Мястото и датата на следващия кръг преговори още не са уточнени, каза Йотингер, но уточни, че срещата ще се състои до края на тази или най-късно до края на следващата седмица.

Проблемите в преговорите са по-скоро от юридическо и финансово естество, а не политически, подчерта Гюнтер Йотингер пред медиите, като допълни, че целта му е да бъде постигнато споразумение, което да гарантира доставките на руски газ за Украйна от юни 2014 до юни 2015 г.

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от Ройтерс, заяви, че двете страни могат да продължат преговорите днес, като добави, че се надява да бъде постигнато взаимоизгодно споразумение.

"Преговорите продължиха дълго вчера. Има разбиране как да се продължи - това е много важно", каза Куприянов и добави, че Украйна сега има да плаща дълг от 1.45 милиарда долара за газовите доставки през ноември и декември миналата година.

Вчера украинският премиер Арсений Яценюк увери, че в рамките на 10 дни Киев ще уреди газовия си дълг към Русия, ако бъде постигнато споразумение по параметрите на новия договор за доставка на газ. Украйна преведе вчера на Москва 786 милиона долара по газовите фактури за февруари и март. В отговор "Газпром" се съгласи да отложи до 9 юни срока на ултиматума си за плащане на вече получената, но неплатена от Украйна газ. По сметки на руската компания Киев ѝ дължи 2,2 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?