След шест часа преговори

Киев и сепаратистите подписаха меморандум за примирие

Киев и сепаратистите подписаха меморандум за примирие

След шестчасови преговори в Минск, членовете на Контактната група за Украйна подписаха меморандум за осъществяване на режим на спиране на огъня. Принципна договореност за което бе постигната на 5 септември, предаде БНР.

Киевските власти и бунтовниците от източната част на Украйна се договориха за общо прекратяване на огъня, създаването на зони за сигурност около текущата фронтова линия и извеждане на тежките оръжия от зоната и населените места. Увеличава се и мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Както съобщи след преговорите бившият президент на Украйна Леонид Кучма, предвижда се "подразделенията и бойните формирования на страните да останат на досегашните си позиции, а също така да се забрани използването на всякакви видове оръжие и воденето на настъпателни бойни действия в рамките на ден.

Меморандумът предвижда изтегляне на артилерийските установки на разстояние не по-малко от 15 км от всяка страна, както и забрана за полети на бойна авиация. Предвижда се и изтегляне на всички чуждестранни бойни формирования при мониторинг от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Меморандумът предвижда изтегляне на средствата за поразяване с калибър над 100 мм, на разстояние не по-малко от 15 км от всяка страна", каза Кучма. Освен това в меморандума се говори и за "забрана за поставянето на нови минно-взривни заграждения, забрана за полети на бойна авиация, в това число на безпилотни комплекси с изключение на апарати на ОССЕ".

В документа е предвидена и "забрана за разполагането на тежко въоръжение и военна техника в района на населени места". Задачата да следи за изпълнението на постигнатите споразумения е възложена на ОССЕ.

Кучма съобщи, че в хода на днешното заседание в Минск е взето решение "за разгръщане в зоната на прекратяване на огъня на мисия на ОССЕ в рамките на ден и изтегляне на всички чуждестранни бойни формирования от всяка от страните при мониторинг от страна на ОССЕ".

В отговор на въпрос за размяната на военнопленници, Кучма подчерта, че "това бе и си остава главен въпрос". "Този процес върви, ще продължим работата по-активно, всички страни са заинтересовани от това този процес да продължи", каза бившият президента на Украйна.

По думите на руския посланик в Киев Михаил Зурабов след примирието от 5 септември вече са освободени от двете страни по 120 военнослужещи. Министър-председателите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, Александър Захарченко и Игор Плотницки, заявиха, че въпросът за особения статут на Донбас не е бил обсъждан, но страните ще се върнат към тази тема.

Ръководителят на Донецката народна република отбеляза от своя страна, че "ние имаме свое мнение, а Украйна свое". "Всеки от нас разбира по свой начин закона за особен статут на Донбас. Когато законът бъде приет, тогава и ще го обсъждаме", каза Захарченко.

Плотницки посочи, че след подписването на протокола от 5 септември за прекратяване на огъня "в някои случаи имаше нарушения". Първият вицепремиер на Донецката народна република Андрей Пургин заяви пред ИТАР-ТАСС, че приетият документ дава надежда за пълно прекратяване на огъня.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят