Киев и Варшава ускоряват газова връзка за европейски доставки в Украйна

Киев и Варшава ускоряват газова връзка за европейски доставки в Украйна

Киев и Варшава искат да ускорят изграждането на междусистемна връзка за доставка в Украйна на газ от Европа за намаляване на зависимостта ѝ от "Газпром". Това съобщи украинският президент Петро Порошенко, който е на посещение във Варшава.

По думите му двамата с полския му колега Анджей Дуда ще наредят на своите министри на икономиката тази връзка да бъде изградена възможно най-бързо.

Полша и Украйна разкритикуваха Европейската комисия, че е дала разрешение на руската газова компания "Газпром" да транспортира повече газ през газопровода ОПАЛ (OPAL), заобикалящ двете страни- Според тях, така се поставя в опасност тяхната енергийна сигурност, предаде Франс прес.

В обща декларация, приета на срещата им във Варшава, Анджей Дуда и Петро Порошенко посочват, че според тях "това решение трябва да бъде преразгледано, макар да знаем, че такава стъпка може да бъде много трудна и болезнена".

Двамата президенти са на мнение, че решението за ОПАЛ насърчава изграждането на газопровода "Северен поток 2", срещу което Варшава и Киев единодушно протестират.
Европейската комисия разреши на "Газпром" да използва 80 процента от мощностите на газопровода ОПАЛ (OPAL) (вместо 50 процента според Третия енергиен пакет) при условие, че 10-20 на сто от обектите му ще бъдат предоставени на други доставчици.

Брюксел поясни по-рано, че "Газпром" си е запазил изключителното право да използва 50 процента от капацитета на ОПАЛ, а 30-40 процента ще бъдат изнесени на търг, в който руският холдинг ще може да участва.

Капацитетът на ОПАЛ е 36 млрд. куб. метра газ годишно. Газопроводът свързва "Северен поток" със западноевропейските газопреносни системи. Заради ограниченията на европейските регулатори напоследък тръбата бе пълна само наполовина и "Газпром" няколко години се опитваше да получи пълен достъп до капацитета ѝ, но ЕК отказваше.

Споделяне

Още от Бизнес