Киев изключи преки преговори с проруските сепаратисти

Лавров: Киев се опитва да принуди Запада да признае Русия за страна в конфликта

Киев изключи преки преговори с проруските сепаратисти

Украинският министър-председател Арсений Яценюк изключи възможността за преки преговори между правителството в Киев и проруските сепаратисти за спиране на конфликта в Източна Украйна.

"Няма да водим преки преговори с руски терористи", каза Яценюк на правителствено заседание.

Той призова Русия да се придържа към мирната формула, договорена през септември в Минск, и да спре да "играе игри" с цел да се осигури правен статут на сепаратистите.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров каза, че Киев се опитва да принуди Запада да признае Русия за страна в украинския конфликт.

"Партията на войната в Киев се стреми да изключи Донецката и Луганската народни републики от преговорния процес и да накара Запада да настоява за съгласието на Русия да действа като страна в конфликта", каза Лавров.

"Това е абсолютно контрапродуктивна и провокационна линия, която няма никакви шансове да успее", добави той.

Безперспективни са опитите вината за украинската криза да бъде прехвърлена върху Русия, а "противоправните едностранни санкции" не доближават решението ѝ ни най-малко, изтъкна руският първи дипломат, цитиран от РИА Новости.

Минските споразумения за Украйна "наистина не се изпълняват. За да се изпълняват, трябва двете страни да взаимодействат помежду си", посочи Лавров. Според него "всеки момент ще
приключи" договарянето на разделителни линии между силите на Киев и на сепаратистите, след което ще може "незабавно" да започне изтегляне на тежките въоръжения от зоната и между позициите на двете страни да бъдат разположени наблюдатели на ОССЕ.

"Това ще осигури възможност да се въведе наистина траен режим за спиране на огъня. Сега това е най-актуалната задача, защото всеки ден загиват хора от всички страни", заяви Лавров.

Крим е неразделна част от Русия и Москва носи изцяло отговорността за него като субект от Руската федерация, изтъкна той. В организациите, създавани от Русия, федерацията обаче не
принуждава своите партньори да приемат напълно оценките ѝ и "не ги поставя в неловко положение", посочи руският министър.

С предприетата от тях икономическа блокада на Югоизточна Украйна киевските власти може би целят "да подготвят почвата за поредното военно нахлуване", предположи той, цитиран от
Интерфакс.

Проектът за доставка на газ от Туркменистан за Украйна през бъдещия транскаспийски газопровод засяга интересите на Русия, посочи руският министър.

Азербайджан и Туркменистан разбират според него позицията на Русия, според която трябва да се приключи съгласуването на правния статут на Каспийско море и да се преценят екологичните последици от проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят