Киев изтегля от Крим войските си, украинският министър на отбраната подаде оставка

Кличко заговори за смяна на Турчинов

Украински военнослужещ, заметнат с полковия си флаг, се готви да отпътува от украинската военноморска база във Феодосия на Крим

Украйна е постигнала споразумение с Русия да изтегли от Крим украинските войски в пълен състав заедно с оръжието им. Това съобщи временният министър на отбраната Игор Тенюх, който във вторник подаде оставка заради критиките срещу начина, по който се справя с кризата в Крим.

 

Той бе заменен от Михайло Ковал, който е генерал-полковник на служба в Крим, задържан за кратко в началото на март от проруските сили.

 

Първоначално оставката на Тенюх не бе приета от Върховната рада, но след консултации между лидерите на парламентарните фракции и председателя на парламента Олександър Турчинов, те промениха решението си.

 

Очаква се над 6500 украински военнослужещи и членове на семействата им да напуснат

Крим.

 

"В Крим и Севастопол имаше общо 18 800 украински военни, сред които 11 900 военни моряци и 2900 души от военната авиация. 4300 военнослужещи искат да продължат службата си в армията на Украйна и заедно с 2200 членове на семействата им да бъдат евакуирани от Крим", съобщи Игор Тенюх.

 

Временният президент Олександър Турчинов, който предложи по-рано Тенюх да бъде уволнен, съобщи, че "ще вземе решение за по-нататъшни действия" след съвещание по въпроса.

 

Новият военен министър ръководеше кримската гранична служба, в която постъпва през 2002 г., след като прави кариера в армията на съветска република Украйна, на независима Украйна и в специалните сили на Министерството на вътрешните работи. Той беше задържан за кратко от проруските сили на 5 март.

 

След като оглави украинската гранична служба в Крим, Ковал я направи силна и на европейско равнище, каза бившият министър на отбраната на Украйна Олександър Кузмук.

 

Кличко повдигна въпроса за смяна на Турчинов

 

Върховната Рада на Украйна не прие обаче оставката на своя председател Олександър Турчинов, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

 

В гласуването участваха само двама депутати. Самият Турчинов, който е и и. д. президент на Украйна, подаде оставката си като председател на парламента, след като Виталий Кличко, лидер на партия УДАР, коментира че може да се постави въпросът за смяната му.

 

"Виждаме, че действията на министъра на отбраната са неефективни. Трябва да се проведат консултации по този въпрос в рамките на коалицията. Ако продължава така, можем да поставим въпроса и за смяна на председателя на Върховната Рада", отбеляза Кличко.

 

"Ако някой има претенции към мен, поискайте оставката ми. Ако не искате да го направите, аз сам ще поставя на гласуване този въпрос", отговори Турчинов, преди да постави оставката си на гласуване.

 

Представителят на президента Турчинов в Крим Серхий Куницин обаче подаде оставка в знак на протест срещу поведението на киевските власти, посрещнали според него с бездействие включването на полуострова в състава на Русия.

 

"Заповедта за изтегляне на силите ни от Крим бе подписана едва днес (в понеделник, бел. на АФП). Утре обаче няма да остане никой за евакуация! Всеки ден пленяват наши военни, а ние само се съвещаваме и дискутираме", заяви пред Първи канал на украинската телевизия депутатът от партията УДАР, сражавал се навремето в Афганистан.

 

Той каза, че напразно е внасял ред предложения в правителството още преди референдума в Крим, за да запази полуострова в състава на Украйна - например да се приеме закон за руския език и да бъде създадена там специална икономическа зона.

 

"Срам ме е да участвам в това, без да мога нищо да направя", обясни Куницин мотивите за оставката си.

 

"Военните в Крим три седмици не могат да разберат положението в Киев"

 

Проруските сили, контролиращи Крим вече три седмици, през последните дни поеха контрола и над повечето украински военни бази и кораби на полуострова, най-често без бой.

 

Миналата седмица Крим бе включен в състава на Русия. Вчера Киев нареди украинските войски да се изтеглят от Крим и обяви, че ще ги разположи в останалата част от страната.

 

Военните в Крим "три седмици не можаха да разберат какво е положението в Киев, стана хаос", коментира за АФП Дмитро Тимчук, украински военен експерт.

 

"Те оказваха съпротива, без да знаят защо, какъв е планът на Киев, каква е задачата им", твърди специалистът.

 

Критиците смятат, че Тенюх е трябвало да разпореди по-рано изтеглянето от Крим, което започна вчера.

 

Много от тях бяха обградени в базите си от руски военни и местни милиции. Това е било равнозначно на "изоставяне на армията на произвола на съдбата", смята Володимир Фесенко от киевския център за анализи "Пента".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят