Киев: Мащабен опозиционен митинг иска оставката на президента

Лидерите на протеста: Ще получим икономическа помощ от Запада, ако вземем властта

Киев: Мащабен опозиционен митинг иска оставката на президента

Над 50 000 демонстранти от опозицията се събраха в неделя на най-мащабната демонстрация в Киев от последните седмици и поискаха оставката на президента Виктор Янукович.

Опозиционният лидер Виталий Кличко заяви пред множеството, че единственият път за изход от кризата е оставка на президента след предсрочни избори. Янукович, който в момента е в отпуск по болест, ще се върне на работа в понеделник.

"Ние ще покажем на това управление, че сме милиони и ние не се страхуваме и ще спечелим", обяви Кличко, който току що се бе завърнал от участие в международна конференция по сигурността в Мюнхен, където западните сили дадоха подкрепа за проевропейските протести в Украйна.

Украинските опозиционни лидери получиха в Мюнхен обещания за подкрепа от високопоставени западни политици, включително държавния секретар на САЩ Джон Кери.

"На конференцията в Мюнхен въпросът за Украйна беше един от главните. Срещнах се с много европейски и американски политици, с генералния секретар на ООН... Всички са шокирани от това, което се случва в Украйна. Там бе обсъждан въпросът за изход на нашата страна от кризата. Ефективен път за това може да бъде връщането на конституцията от 2004 година и преразпределението на властовите пълномощия в държавата”, заяви Кличко.

Опозиционните лидери заявиха, че се надяват на международно посредничество в преговорите с правителството. Те настояха и за конституционна промяна, която да ограничи президентските правомощия.

Призовавайки за цялостна промяна в управлението на страната след седмици на политическа криза, която раздира страната и която настрои Запада срещу Русия заради подкрепата ѝ към Янукович, опозиционните лидери казаха, че ще осигурят международна икономическа помощ, ако вземат властта.

"Демократичният свят разбира, че няма доверие в режима на Янукович", каза Кличко пред митинга.

Протестите в страната избухнаха през ноември заради отказа на Янукович да подпише споразумение с ЕС, а вместо това предпочете нов договор за многомилиарден заем от Москва.

Кличко призова за безусловно освобождаване на протестиращите, задържани с обвинение за участие в безредици.

На 2 февруари в Украйна влезе в сила закон, който прави това възможно само, ако опозицията изпълни три условия за ограничаване на протестите.

Лидерите на опозицията са поискали финансова помощ от Запада, съобщи пред митинга лидерът на партия "Баткивщина" Арсений Яценюк, който също беше част от опозиционната делегация на конференцията в Мюнхен.

Яценюк, който преди седмица отклони предложението на Янукович да стане министър-председател, уточни, че западните партньори на Украйна са готови да предоставят помощта при условие, че властта бъде върната на народа.

"Ние казахме на нашите западни партньори, че се нуждаем от финансова помощ, за да извадим страната от кризата. "Но като казваме "ние", ние имаме предвид украинския народ – нито пени не бива да отива у режима на Янукович", добави той.

"Те са готови да помогнат на украинския народ. Но ние трябва да възстановим управлението на народа. Парламентът трябва да промени конституцията и да премахне диктаторските правомощия на президента", каза още Яценюк.

Някои от опозиционните лидери искат ЕС да наложи санкции на Украйна, за да удари финансовите интереси на президента и привържениците му. Много малко европейски правителства обаче са готови на такъв ход, предаде Ройтрес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят