Киев може да прекрати примирието в Източна Украйна

ОССЕ изпраща мисия за примирието, НАТО иска четири стъпки от Москва

Петро Порошенко

Президентът на Украйна Петро Порошенко допусна възможността да бъде прекратено предсрочно едностранно обявенето от правителството примирие в източните
региони на страната. Проруските сепаратисти официално приеха "протегнатата ръка", но въпреки това продължиха сраженията на места.

Пресслужбата на Порошенко съобщи, че още от момента на обявяване на мирния план на президента по правителствените сили за сигурност 35 пъти е бил откриван огън.

Президентът вече издаде заповед да се отвръща на стрелбата.

Русия също официално подкрепи мирния план на Порошенко, а зам.-министърът на външните работи Григорий Карасин заяви, че Москва разчита в Украйна да бъдат чути позитивните сигнали от Москва и да започне национален диалог.

В сряда Горната камара на руския парламент отмени постановлението по предложение на президента Владимир Путин, с което даде право през март на президента Владимир Путин да използва руските въоръжени сили в съседна Украйна.

Русия обаче си запазва правото да извършва мониторинг на ситуацията в Украйна, да контролира изпълнението на ангажиментите по спиране на огъня, опазването на хуманитарните коридори и помощите.

"Разчитаме позитивните сигнали, изпращани в момента от президента на Русия, да бъдат чути в света и на първо място в Украйна и въз основа на взаимно уважение да потърси решения с цел нормализиране на ситуацията, разработка на нова конституция, децентрализация, уважение към руския език", каза Карасин.

ОССЕ праща хора в Украйна да работят по примирието

След преговори с Путин председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ - швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер, заяви от своя страна, че прекратяването на огъня в Украйна трябва да бъде последвано от дългосрочен отказ от насилие.

Буркхалтер съобщи, че утре за Източна Украйна отново ще замине тристранната контактна група, помогнала за установяване на примирието в региона миналата седмица.

Групата, съставена от представители на Русия и Украйна, както и специалния представител на председателя на ОССЕ Хайди Талявини, предстои да разработи условията за следващите стъпки за мирното урегулиране, уточни Буркхалтер.

НАТО иска четири стъпки от Русия

НАТО от своя страна призова Русия да предприеме четири стъпки за успокояването на обстановката в Украйна.

Москва е призована да предприеме истински действия за спадане на напрежението; да създаде условия за приложението на мирния план на украинския президент Петро Порошенко; да прекрати подкрепата си за въоръжените отцепнически групи; да пресече
прилива на бойци през нейните граници.

Планът на президента Порошенко е сириозна стъпка напред и го приветстваме, заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Той съобщи, че външните министри са решили да бъде обособен доверителен фонд в подкрепа на украинските структури за сигурност. Сериозно сме решени да подкрепим Украйна, приехме мерки тя да се защити сама, добави генералният секретар.

Русия наруши правилата и подкопа доверието, публично определи НАТО като заплаха, като същевременно нейните действия в Украйна създадоха опасност за международния ред. Не виждаме промяна в поведението на Русия. Нямаме друга възможност, освен да запазим прекратено двустранното ни сътрудничество, докато Москва не се върне към международните си задължения, заяви Расмусен.

Обама с планове за още санкции

Президентът на САЩ Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън заявиха, че двете страни очакват от Русия конкретни действия за уреждането на кризата в Украйна.

 

В случай, че Москва не вземе мерки за деескалация на обстановката в Украйна, страните от Г-7 ще бъдат готови да наложат нови санкции на Русия, посочи източникът.

 

"Подготвителната работа по това направление продължава", посочи той.

 

Вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че правителството на САЩ подготвя планове за засилване на санкциите срещу Русия, като засегне финансовия, енергийния и отбранителния ѝ сектор, но среща съпротива от европейските си съюзници, надяващи се да избегнат по-сериозен икономически сблъсък с Москва, който би навредил на собствените им бизнес
интереси.


Според правителствени служители, цитирани от американското издание, Вашингтон разработва три варианта за по-нататъшни действия: забрана на всякакви взаимодействия с някои от най-големите руски банки; спиране на предоставянето на технологии на руски енергийни и отбранителни компании; и прекратяване на деловите отношения с руски фирми от областта на отбраната.

 

Всяка от тези мерки би се простирала доста по-далеч от ограничените санкции, наложени досега на отделни руски служители, бизнесмени и техните компании. Но те не биха имали
въздействието на най-силните възможни наказателни мерки като тези, наложени на Иран. Според американски служители санкции като тези срещу Иран не биха били толкова ефективни спрямо Русия, която има по-голяма икономика. Вместо това САЩ търсят действия, които да имат нагледно въздействие, но същевременно да не доведат до разстройване на глобалните пазари, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят