Задават се и украински санкции срещу Русия

Киев може да спре транзита на руски газ през своя територия

Яценюк: Ще ни струват скъпо, но сме готови да платим цената заради нашата независимост

Арсений Яценюк

Правителството на Украйна, което от три месеца воюва с проруските сепаратисти, обяви, че готви санкции срещу Русия, като е възможно те да предвиждат и забрана за транзита на руски газ през украинска територия, от който всяка година Киев получава около 2 милиарда долара.

 

За санкциите съобщи в петък премиерът Арсений Яценюк. Украинското правителство предлага страната да наложи санкции срещу 172-ма граждани на Русия и други страни и срещу 65 руски компании, "финансиращи тероризъм" в Украйна, каза той, цитиран от Ройтерс. Съответните препоръки ще бъдат предадени на Съвета за национална сигурност и отбрана. Премиерът очаква идния вторник парламентът да гласува закони за въвеждането на предложените мерки.


"Списъкът на физическите и юридическите лица е подготвен и обоснован", отбеляза премиерът, но отказа да посочи съдържащите се в него имена. Той само уточни, че повечето от юридическите лица са руски и изрази увереност, че СНСО ще одобри списъка.

Според Яценюк Украйна има право да приложи 26 вида санкции, сред които са замразяване на активите им, забрана на дейността на субектите, явяващи се предприемачи, забрана за приватизиране от тях на обекти, които са държавна собственост, забрана за използване на лицензи, пълна или частична забрана за транзит на ресурси, спиране на финансовите операции.

 

Попитан от журналисти дали в обхвата на санкциите влиза и транзитът на руски газ, доставян от Русия за други европейски страни, Яценюк каза: "Казах за всички инструменти, вписани в закона, в това число и възможността за спиране на всички видове транзит - както на авиационни прелитания, така и транзита на ресурси".

 

Украйна "ще сложи точка на въпроса за газовата си зависимост от Русия, макар че това няма да е лесно", обърна внимание премиерът. "Ние просто нямаме друг изход", каза той.

Украинските санкции ще са отговор на забраните, въведени от Русия. Москва ограничи доставките на украински сокове, детски храни, плодови, зеленчукови и рибни консерви, мляко и млечни продукти. Вчера на заседание на правителството руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че на украинските компании са забранени транзитни превози през територията на Русия към редица страни, сред които Грузия, Азербайджан, Армения и Турция.

 

Украинското правителство е приело и решение за разработване на закон за въвеждане на криминално правни санкции. Според него украинските съдилища ще могат да приемат решения за хора, които са обявени за международно издирване, ако са извършили терористичен акт, масови убийства, военни престъпления, отбеляза Яценюк.

В сферата на военно-техническото сътрудничество Украйна "ще въвежда допълнителни санкции срещу Русия", добави премиерът. Той припомни, че прието преди месец решение на СНСО предвижда забрана за военно-техническо сътрудничество с Русия. Новите решения ще бъдат приети, за да се въведат допълнителни санкции, които няма да дадат възможност на Русия да модернизира въоръжените си сили, подчерта той.

Ние нямаме съмнения, че Русия ще продължава започнатия още преди 10 г. курс към ограничаване на сътрудничеството с Украйна, към забрана на вноса на наши стоки. Загубите за украинската икономика за първата година не само заради санкциите могат да достигнат 7 млрд. долара.

 

"Ние разбираме цената, която Украйна ще плати. Но сме готови да я платим заради нашата независимост", заяви премиерът Яценюк.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят