Битката за Украйна

Киев: На първо място е възстановяването на отношенията с Русия

ЕС разочарован от решението на Украйна да се откаже от асоциирането, опозицията организира протести

Депутати от украинската опозиция с флагове на ЕС по време на заседанието на парламента в петък

Ден след като неочаквано се отказа от подписването на дълго подготвяното споразумение за асоцииране с ЕС Киев обяви, че отказът бил тактическо, а не стратегическо решение и че сега на първо място излиза задачата за възстановяване на отношенията с Русия.

Европейският съюз изрази разочарование от това решение, а страната председателстваща съюза – Литва – заяви, че Украйна е станала жертва на изнудване от страна на Москва.

Украинската опозиция обяви за лично отговорен президента Виктор Янукович, обвини го, че си е купил подкрепата на Русия за нов мандат и заговори за импийчмънт. Още снощи в столицата Киев започнаха протести.

В четвъртък най-напред украинският парламент отхвърли всички законопроекти, които можеха да позволят на излежаващата седемгодишна присъда Юлия Тимошенко да замине на лечение в Германия, а малко по-късно украинският кабинет нареди да бъде "преустановен процесът на подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС". Лично Владимир Путин пък изрази готовност Русия да се включи като трета страна в преговори между Бруксел и Киев.

Тактическо, а не стратегическо решение

Решението на украинското правителство да спре подготовката за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС е тактическо, а не стратегическо решение, заяви на заседание на Върховната рада (парламента на Украйна) премиерът Микола Азаров, цитиран от руската ИТАР-ТАСС. Това е решение, продиктувано от икономически фактори. то има тактически характер и не променя стратегическите ни цели, заяви Азаров и допълни, че сега на първо място излиза задачата за "възстановяване на отношенията с Русия".

По думите му "последната капка", окончателно убедила правителството да спре процеса на подготовка за асоцииране с ЕС, станали условията, които е поставил Международният валутен фонд на Киев за подновяване на сътрудничеството. Фондът поискал да се вдигнат почти два пъти цените на жилищно-комуналните услуги, да се "замразят заплатите, пенсиите, социалните помощи на сегашното равнище и съществено да се намалят бюджетните разходи". Освен това МВФ препоръчал да се отменят преференциите за селскостопанските производители, поставил и изисквания към валутната политика на държавата.

"Искам да ви попитам, вас, така наречените лидери на опозицията, вие съгласни ли сте с такива искания на МВФ? Е, аз не съм съгласен! И откровено го казвам на народа на Украйна", подчерта Азаров.

Ако всички въпроси, предизвикали безпокойство у Москва, бъдат обсъдени в тристранен формат между Украйна, Русия и ЕС, това ще позволи на Украйна да следва и занапред избрания стратегически курс без катастрофални трусове, каза Азаров.

Вчера украинското правителство предложи да бъде създадена тристранна комисия за търговия ЕС-Украйна-Русия и се обяви за "възобновяване на активния диалог с Русия и останалите членове на Митническия съюз" - Беларус и Казахстан. Като търговски партньор на Украйна Русия бе разтревожена от перспективата за приток на европейски стоки в тази страна, след като Киев сключи споразумение за асоцииране с ЕС, отбеляза Азаров.

"Предложихме създаването на тристранна комисия - Украйна-Русия-ЕС, която да разглежда търговските въпроси, но Русия склони те да бъдат обсъдени, само ако това стане преди подписване на споразумението за асоцииране с ЕС", добави той.

"Ние сме "за", но само преди приемането на решение за евроинтеграцията на Украйна", каза вчера руският президент Владимир Путин. Той поясни, че Русия не може да участва в преговори по неща, решени без нейното участие.

Реакцията на опозицията

Пленарното заседание бе закрито веднага след изказването на премиера. В този момент мястото на председателя бе заобиколено от депутати от опозиционната партия УДАР.

Украинската опозиция, несъгласна с решението на кабинета, отново започна да се събира на централния Площад на независимостта в Киев. Още през нощта там бяха дошли няколкостотин души. Те носят националните знамена и портрети на бившия премиер Юлия Тимошенко. В района на площада има десетина автобуса на милицията, но никой няма намерение да разпръсква митингуващите, заявиха от правоохранителните органи.

Опозиционната партия "Отечество" ("Баткившчина") на Юлия Тимошенко съобщи, че в неделя организира митинг на Европейския площад. В него са обещали да участват лидерите на три опозиционни сили - Арсений Яценюк ("Отечество"), Виталий Кличко (УДАР), Олег Тягнибок ("Свобода", както и лидерът на инициативата "Трета република" Юрий Луценко.

Янукович лично виновен, осигурил си подкрепата на Русия за нов мандат

Украинският президент Виктор Янукович е лично отговорен за провала на подготовката за сключване на споразумение за асоциирано членство в Европейския съюз, заяви опозиционерът Арсений Яценюк, оглавяващ фракцията на партия "Отечество" в парламента. "Президентът, подписал закона за вътрешната и за външната политика, наруши този закон и фактически става дума за това, че президентът, правителството и Върховната рада на Украйна нарушиха закона, украинската конституция и най-важното - нарушиха волята на повечето граждани на страната", заяви той.

Според него Киев се е отклонил от европейския курс, тъй като държавният глава предварително си е гарантирал подкрепата на Русия в редица сфери. "Лично за себе си Виктор Янукович е спазарил в Русия гаранции, че ще бъде преизбран за втори президентски мандат през 2015 г. и признат от Руската федерация. Спазарил е май намалена цена на газа, спазарил е за себе си и своето обкръжение към 20 милиарда долара, половината от които те ще откраднат, а другата половина ще изхарчат за избирателната кампания", каза Яценюк.

Според него проваленото подписване на договора е пряко основание за импийчмънт на Янукович, а споразумението за асоциирано членство на Украйна в ЕС все едно ще бъде подписано, но вече "от нов президент, ново правителство и парламент". Опозицията е внесла вот на недоверие за правителството на Азаров, нарушило "собствените си закони, постановления и актове".

ЕС е разочарован

Отказът на украинското правителство от споразумение за асоцииране с Европейския съюз (ЕС) е разочарование за Европа и за народа на Украйна, заяви върховният представител за външна политика на ЕС Катрин Аштън.

Споразумението щеше да гарантира реформи в страната и да облекчи икономическите ѝ проблеми, коментира Аштън, цитирана от Франс прес.

Тя посочи, че Украйна напоследък е изправена пред "обезсърчаваща тенденция на спад на външните инвестиции" и е обсъждала стендбай заем с Международния валутен фонд.

Продължаваме да вярваме в нашето партньорство с Украйна, но не мога да се ангажирам с никакви конкретни очаквания оттук нататък, заяви на пресконференция в Брюксел Мая Кочиянчич, говорител Катрин Аштън. Попитана как ЕК се отнася към възможността за тристранни преговори между ЕС, Украйна и Русия, тя посочи, че засега Европейската служба за външно действие само взима за сведение подобна готовност.

Говорителят добави, че ЕС приканва Украйна да продължи да работи за изпълнение на условията за подписване на споразумението за асоцииране с ЕС. Сред тези изисквания са предприемането на значителни промени в областта на демокрацията, човешките права, върховенството на закона, борбата с корупцията, положението с бившия министър-председател Юлия Тимошенко.

Шведският външен министър Карл Билт написа в "Туитър", че Украйна е "преклонила глава" пред "бруталния натиск" на Русия.

Украинският президент Виктор Янукович се е огънал пред заплахите на Русия за прекратяване на вноса от Украйна, ако Киев подпише споразумението за асоцииране с ЕС, заяви съветничка на литовския презиедент Далия Грибаускайте. "Украйна не устоя на икономическия натиск и на изнудването", заяви Йовита Нелюпсиене, първи съветник на Грибаускайте за външната политика.

"Имаше заплахи за ограничаване на вноса на украински стоки в Русия и най-вече на стоки от източната част на Украйна, където огромната индустрия осигурява работа на стотици хиляди работници", коментира Нелюпсиене. Съветничката уточни, че самият Янукович е посочил тази причина в телефонен разговор с литовския президент през седмицата.

Литва е ротационен председател на ЕС до края на годината и организира срещата на върха на ЕС и страните от Източното партньорство на 28 и 29 ноември във Вилнюс, където трябваше да бъде подписано споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.

Полша, под чието ръководство като ротационен председател на ЕС през втората половина на 2011 г. беше подготвено европейско-украинското споразумение, също изрази разочарованието си от развитието на ситуацията. "Полша, както и целият ЕС са разочаровани, че Украйна не се оказа готова да положи усилия за модернизация", каза външният министър Радослав Шикорски.

Путин: ЕС, а не Русия шантажира Украйна

Руският президент Владимир Путин от своя страна обвини ЕС, че той, а не Русия, заплашва и шантажира Украйна. "Когато ние научихме, че Украйна преустановява - не прекратява, а преустановява - преговорите с ЕС и че иска да претегли плюсовете и минусите, ние чухме заплахи от нашите европейски партньори срещу Украйна, та дори насърчения за масови протести", посочи Путин. "Ето на това се казва натиск и шантаж", добави той и подчерта, че едва вчера е научил за решението на Украйна да преустанови преговорите с ЕС за споразумението за асоцииране.

"Ще видим в идните дни дали Украйна и украинското правителство ще отстъпят пред този шантаж", добави той.

Плюсовете от интеграцията далечни, минусите от свада с Русия – още утре

"Реални плюсове, ако започне интеграция с ЕС, може да има само в далечна перспектива, а минусите от една свада с Москва може да се откроят още утре", обяснява решението на Киев руският вестник "Комерсант".

"Желанията и опитите на Украйна винаги да получава максималното от Европа и от Русия, поемайки минимум ангажименти и пред Брюксел, и пред Москва, изобщо няма да изчезнат (. . .), защото са основна съставка от украинската политика", коментира пред "Комсомолская правда" руският политолог Виталий Третяков. Според него Киев е решил да спре подготовката на договор с Европа "въпреки желанието на украинската олигархия и дори на самия Виктор Янукович" по две причини. Първо, украинските лидери са осъзнали, че ако изпълнят твърдото условие на ЕС да освободят лидера на опозицията - бившата премиерка Юлия Тимошенко, излежаваща присъда за злоупотреба с власт, тя "ще започне да говори" и "някой друг в Украйна" може да бъде пратен "в овакантената от нея килия". Второ, Русия е "започнала да демонстрира реалните икономически последици", ако Киев подпише документа с ЕС.

Борбата за Украйна

"Украйна внезапно се отказа от плановете си да подпише историческо споразумение с Европейския съюз, което трябваше да изведе страната извън орбитата на Кремъл. Това решение е победа за Владимир Путин във все по-яростната борба между Русия и Запада ", пише британският вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

"Със заплахи, търговски блокади и митнически препятствия Москва нагледно показа, че е в състояние да тласне Украйна към фалит, в случай че подпише споразумение с ЕС. Дали сега сега Путин ще седне на масата за преговори?", пита се германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Очевидно след последната среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Виктор Янукович на 9 ноември в Москва се промени целият тон на украинската политика и работата ѝ с обществеността. Докато месеци наред дипломати и близки до държавата медии пропагандираха сближаването с ЕС, сега в правителствените кръгове се говори за завой към Русия", отбелязва "Цайт".

"Притиснато между Русия и Европейския съюз, ядосано от нуждата да избира между тях, вчера украинското правителство се уплаши, след като заплахите от големия му славянски съсед се увеличиха", коментира "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят