Киев назначи олигарси за губернатори в източните региони в опит да опази единството

Ихор Коломойски

След като Русия показа военната си мощ на Кримския полуостров, новото правителство на Украйна изненадващо прибягна до помощта на олигарси, назначавайки ги за управители на източните региони, където има силни проруски настроения, предаде Асошиейтед прес.

Със своето богатство, влияние и личен интерес да предотвратяват по-нататъшни конфликти олигарсите могат да бъдат ключът към намаляване на напрежението и запазването на контрола в зони, където проруски активисти подклаждат сепаратизъм.

Обаче поставянето на най-богатите хора в страната за ръководители на областните държавни администрации крие рискове - някои украинци смятат, че олигарсите, които имат опит в манипулирането на правителства, може да се окопаят на новите си постове и да ги използват за лична изгода, констатира в анализа си агенцията.

АП припомня, че неочакваният ход на новата власт в Киев незабавно предизвика гнева на Владимир Путин, който нарече "мошеник" Ихор Коломойски, третият по богатство украинец. На пресконференция по-рано тази седмица руският президент каза, че хората в източните области на Украйна със сигурност няма да приемат назначаването на "олигарси и милиардери" за губернатори.

Магнатът в областта на металургията, банковото дело и медиите Коломойски бе назначен за глава на областната държавна администрация в родния му Днепропетровск, а Серхий Тарута, 16-и по богатство в Украйна според сп. "Форбс", стана губернатор на Донецката област, където живее. Двамата олигарси са смятани за проевропейски ориентирани, при което медиите на Коломойски отразяваха със симпатия протестите срещу режима на Виктор Янукович.

Назначаването на тези двама богаташи на висши административни постове бе предшествано от призивите на други украински олигарси - вкл. най-богатия Ринат Ахметов, главният поддръжник на Партията на регионите на Янукович – за запазването на териториалната цялост на Украйна. Според експерти тези назначения показват, че въпреки силната си обвързаност с Русия, едрите индустриалци от Източна Украйна, които дават работа на десетки хиляди украинци, са против разцепването на Украйна.

На въпрос на АП дали очаква нашествие на руски войски в източните региони Коломойски признава, че изпитва такива опасения, но окачествява като "абсолютно невъзможно" възникването на конфликт между украинския и руския народ.

Издигането на Коломойски, виден лидер на еврейската общност в Украйна, на държавен пост опровергава твърдението на Москва, че властта в Киев е завзета от войнствени крайни националисти.

Тарула обяснява, че е приел назначението в богатия на каменни въглища Донецки регион поради своето желание да защити своята страна "в опасни времена". "Ние, украинците, имаме правото на силна и единна Украйна", казва той пред АП.

Агенцията обаче отбелязва, че при целия този патриотизъм на олигарсите личният им интерес също е важен фактор – със стотиците милиони долари, вложени в техните предприятия главно в Източна Украйна, империите им може да рухнат при евентуално разцепване на страната или при война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят