Украинският посланик:

Киев не може сам да гарантира доставките на газ за България

Няма заплаха за българското малцинство

Киев не може сам да гарантира безпроблемния транзит на газ за България, заяви посланикът на Украйна в България Микола Балтажи на пресконференция в сряда.

"Имаме агресия от Русия, и е много тежко да се предвидят събитията. Смятам, че, както от Украйна, така и от Русия, трябва да спазят договореностите", каза дипломатът.

През януари 2009 година заради спор между Киев и Москва за цените на газа Кремъл спря доставките на газ за Европа, които минаваха през украинска територия.

Балтажи каза още, че в момента Украйна преживява най-сложния и най-драматичния период в своята независимост, но според него няма реална заплаха за българското малцинство в страната.

"Оказа се, че една съседна държава, която е стратегически партньор на Украйна, член на Съвета за сигурност на ООН, има редица двустранни спогодби, погазвайки международни норми и фундаментални принципи на международното право, осъществи военно нахлуване в Крим под предлог за защита на рускоговорещото население", заяви посланикът.

Той посочи още, че изключителен приоритет на украинската държава е "с мирни средства, по мирен начин, чрез диалог и преговори да се урегулира кризата".

"Но украинското правителство взе мерки да се осигури териториалната цялост, държавният суверенитет и неприкосновеността на границите. Приоритет на правителството е да се осигурят правата и свободите на всички граждани, включително и на националните малцинства... Украинците не искат да воюват срещу руснаците, ние сме много близки народи, тясно обвързани, и се надяваме, че ще бъде намерено решението и агресията ще бъде спряна", каза дипломатът.

Той коментира още, че всички аргументи, които се дават за защита на рускоговорещото население, са въпроси на вътрешните работи на Украйна.

По думите му в Украйна живеят повече от осем милиона рускоговорещи, които са около 17 на сто от населението, а около 40 процента от медийния пазар са покрити от рускоговорещи медии.

Балтажи отбеляза, че законът за регионалните езици е бил отменен заради нарушения в процедурата по време на приемането му през 2012 г., като според него той не е функционирал досега.

Върховната Рада отмени на 23 февруари действащия в Украйна от 2012 г. "Закон за основите на държавната езикова политика", който предизвика протести в страната. Той даваше статут на регионален език не само на руския, но и на българския език в районите с малцинствено население от над 10 процента. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обаче отказа да подпише решението на парламента.

Споделяне

Още от България