Киев няма да преговаря със сепаратистите, докато не свалят оръжие

Военната операция в Източна Украйна продължава

Киев няма да преговаря със сепаратистите, докато не свалят оръжие

Украинското правителство няма да преговаря с проруските сепаратисти, докато не свалят оръжие, заяви украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, предаде Франс прес.

 

"Повече няма да има едностранно прекратяване на огъня от страна на украинските въоръжени сили, изпълняващи антитерористична операция в източните региони", заяви Хелетей.

 

"Украинският президент ясно го каза: всякакви преговори, каквито и да са те, ще бъдат възможни единствено след като бунтовниците окончателно сложат оръжие", добави министърът.

 

Президентът Петро Порошенко обяви едностранно прекратяване на огъня, но сепаратистите продължиха военните действия. След изтичането на примирието Киев активизира военната операция и през последните дни прогони сепаратистите от няколко града, сред които Славянск, Краматорск, Николаевка, Артьомовск и Дружковка.

 

Порошенко одобри план за специална операция в Донецк и Луганск. Заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Михайло Ковал каза, че планът "предвижда всички етапи за освобождаване на нашите земи от тези хора, които дестабилизират обстановката там".

Той заяви, че с възобновяването на активната фаза на силовата операция в Източна Украйна "фактически цялата граница (с Русия) е била затворена за възможно внасяне на тежко
въоръжение на територията на Украйна".


"Даже в Луганска област. Ситуацията е такава, че цялата граница се контролира от въоръжените сили и граничарите", каза Ковал.

 

Президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд от своя страна заявиха, че Европа би трябвало да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия, ако Москва не предприеме веднага стъпки за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи Ройтерс.

 

Обама и Оланд, които разговаряха по телефона, се съгласиха, че Русия би трябвало да спре да извършва "дестабилизиращи действия" като допускане и улесняване на транзита на оръжия и бойци през границата и да прекрати струпването на войски по границата с Украйна, както и подкрепата си за сепаратистите, заяви Белият дом.

"Призоваваме Владимир Путин да окаже влияние върху проруските движения в Украйна, така че да започне диалог между украинските власти и сепаратистите", се посочва в изявлението, разпространено след разговора между Обама и Оланд.

Двамата президенти подчертаха и необходимостта от колкото се може по-скорошни преговори между украинските власти и сепаратистите "за постигане на споразумение за прекратяване на огъня".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?