Киев няма да признава издадените от Русия паспорти на украински граждани

Жена в Крим държи украинския си паспорт (в синьо) и руския.

Правителството на Украйна прие решение да не признава паспортите, издавани от Русия на жителите на окупираните украински територии в Луганска и Донецка област, съобщи в сряда премиерът Володимир Гройсман. Той призова международната общност също да не признава тези документи за законни и действителни.

"Друга стъпка, предприета напоследък от Русия, е издаването на фалшиви паспорти на украинските граждани. Ние разбираме това като нарушение на всички норми. Ние никога няма да признаем гражданство, предоставено от страна агресор. Ние имаме нашите украински паспорти, с които се гордеем и които са символ на свобода и демокрация", каза Гройсман, цитиран в сайта на правителството.

Решението гласи, че всички паспорти, издадени от Руската федерация на украински граждани, живеещи на украинска територия, ще се считат за незаконни – както при преминаване на държавната граница, така и вътре в страната.

Министърът по въпросите на временно окупираните територии Вадим Черниш каза, че "фалшивите" руски паспорти ще бъдат лесно установявани според органа, който ги е издал, както и кода. Киев ще упълномощи посолствата си по света да се обърнат към съответните правителства също да не признават подобни паспорти.

Освен това, като ответна мярка Киев възнамерява да въведе персонални санкции срещу лица, които непосредствено вземат участие в "незаконни действия" по издаване на паспорти на украински граждани и фактически оказват натиск и принуда върху гражданите да получат такива документи. По думите на министъра, вече се съставя такъв списък на длъжностни лица и Киев се надява на взаимодействие с международните партньори по въпроса за санкции за "паспортизацията на Донбас".

По-рано украинският външен министър Павел Климкин се обърна към страните от Г 7 да въведат санкции срещу Русия за раздаването на руски паспорти на украинците в Донбас.

Украинското правителство освен това обмисля да лиши от пенсия жителите на Донсас, получили руски паспорти.

Русия не смята да прекрати издаването на паспорти в Донбас, дори и украинските власти да ни ги признават за действителни. "Ние продължаваме да издаваме паспорти на тези граждани, които пожелаят това и които попадат под действието на президентския указ", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският президент Владимир Путин подписа на 24 април указ за опростена процедура по предоставянето на руско гражданство на жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. В указа се казва, че решението е прието по хуманитарни съображения "с цел защита на правата и свободите на човека и гражданина".

Киев определи този ход на руските власти като още една крачка от "пълзящата анексия на Донбас". Украйна инициира извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което обаче приключи без да е приета резолюция. След това представителите на Франция и Германия в ООН заявиха пред медиите, че осъждат "паспортния" указ на Путин, който, по думите им, противоречи на целите и духа на "Минските договорености".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят