Киев обеща да плати дълга си към "Газпром" до ноември

Киев обеща да плати дълга си към "Газпром" до ноември

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и украинският министър на горивата и енергетиката Юрий Бойко се договориха за изплащането на задълженията на Киев към руския монополист до 1 ноември, предадоха руските агенции в сряда.

Правителството на Украйна "взема под контрола си погасяването на задълженията", съобщи пресслужбата на "Газпром".

В същото време първият вицепремиер на Русия и председател на съвета на директорите на "Газпром" Дмитрий Медведев заяви пред журналисти, че европейските потребители няма да пострадат заради "газовите проблеми между Руссия и Украйна".

Европейската комисия пък реши да свика в средата на октомври заседание на координационната група на ЕС за газа и да се обсъди спорът между Москва и Киев. По информация на агенция "Интерфакс" на експертната среща са поканени и представители на Русия и Украйна.

Поредният спор между двете страни дойде, след като във вторник руският монополист заяви за намерението си да ограничи доставките за украинските потребители, ако Киев не погаси дълга си до края на октомври. Официалният представител на газовия концерн Сергей Куприянов заяви пред руска телевизия, че Украйна е задлъжняла с над 1.3 млрд.долара за доставено руско гориво.

В сряда украинският премиер заяви, че смята в най-близко време да се посъветва за усложнената ситуация с президента Виктор Юшченко. "Ще започна работа над този въпрос, който е много сложен", заяви Виктор Янукович на среща на кабинета в сряда.

"Това не е наш дълг, това са субекти на стопанската дейност", каза след правителственото заседание зам.-министърът на горивата и енергетиката Вадим Чупрун.

Юлия Тимошенко, която претендира за премиерския пост след успеха на партията ѝ в парламентарните избори, заяви, че проблемът е възникнал в резултат на дейността на правителството на Янукович.

"Аз бих искала чиновниците, започвайки с Янукович, Бойко (б.ред. министърът на горивата и енергетиката) ръководителите на "Нафтогаз",да отговорят пред обществото кой им даде правото да вземат пари от "Нафтогаз" и да трупат такъв рекорден дълг",  каза Тимошенко.

Тя критикува схемата за доставки на природния газ в страната, наричайки я непрозрачна, и заяви, че в случай на назначаването ѝ за премиер тя ще се постарае да изключи посредника в доставките, който е контролиран от "Газпром".

"Русия и Украйна могат да работят по газовите доставки и без посредник- никакви посредници няма да останат, заяви тя във вторник.

ББС отбелязва, че Украйна зависи от руските газови доставки и цената на синьото гориво се отразява върху рентабилността на ключови отрасли на местната икономика.

В края на 2005 г. "Газпром" обяви повишаване на цената за Украйна от 50 на 230 долара за 1000 куб. м, което бе отказано от Киев и Москва спря кранчето в първите дни на 2006 г. "Газовата война" приключи с подписване на споразумение, по чиято сила ексклузивен доставчик на синьото гориво за Украйна стана регистрираната в Швейцария компания "Росукренерго", която наполовина е на "Газпром".

Посредникът купува и туркменски газ за 100 долара, в резултат на което крайната цена на суровината в украйна става 130 долара за 1000 куб. м.

Споделяне

Още от Свят