Киев обеща повече пълномощия за регионите и обвини Москва в подклаждане на размирици

Новите украински управляващи започват кампания за изземване на оръжията

Арсений Яценюк

Изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк обвини руските специални служби, че подклаждат размириците в Източна Украйна, за да оправдаят евентуална "военна агресия" под претекст да бъдат защитени рускоезичните граждани.

 

Той обяви, че е необходима кампания за изземване на незаконното оръжие в Украйна и в същото време анонсира приемането на нова конституция на Украйна, която ще разшири пълномощията на отделните региони.

 

Той заяви още, че членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред, но потвърди, че в края на седмицата Киев ще подпише в Брюксел политическия раздел на споразумението за асоцииране с ЕС.

 

Започва кампания за изземване на оръжията

 

В обръщение към жителите на Южна и Източна Украйна той заяви, че украинските сили на реда имат доказателства, че руските тайни служби са замесени в такава дейност и съобщи, че има арестувани саботьори.

 

"Основна задача на украинските власти днес е възможно най-бързо да стабилизират ситуацията в страната", заяви Яценюк.

 

Той коментира, че е необходима кампания по изземането на всички нерегистрирани оръжия в Украйна и "тази операция ще засегне всички незаконно въоръжени независимо под какви лозунги действат".

 

Премиерът прикани "всички да запазят спокойствие и да изразяват позицията си мирно, единствено в рамките на закона".

 

Окупиран от руски войски, Крим масово гласува в неделя за присъединяване към федерацията. Многобройни проруски демонстрации имаше през последните дни в големи индустриални градове от Източна Украйна като Донецк и Харков, където миналата седмица загинаха най-малко трима в сблъсъци с прокиевски демонстранти.

 

Киев обяви, че в навечерието на референдума е отблъснал и руско нахлуване в южната Херсонска област.

 

Повече пълномощия за регионите

 

Яценюк обяви, че се готви и нова конституция на Украйна, която ще разшири пълномощията на отделните региони, ще отрази всички нововъведения, произтичащи от децентрализацията на властта.

 

Един от вицепремиерите в украинския кабинет ще отговаря според него главно за "децентрализацията на властта".

 

"Това означава мащабна реформа, запазваща единството на Украйна и унитарния характер на страната; тя обаче прехвърля по места, в отделните области, градове и райони най-широки пълномощия и парични ресурси, необходими за развитие на регионите", каза Яценюк.

 

Това ще засегне на първо място здравеопазването, комуналната сфера. Ще има общинска милиция. Местната специфика ще се взема предвид, когато става дума за образованието, културата, историята и нейните герои", обеща Яценюк.

 

"Църквата естествено е отделена от държавата и религиозните въпроси ще останат личен избор за всеки от вас", увери той.

 

"Никой не оспорва правото ви да говорите руски", каза още Арсений Яценюк. "Законът за езика действа. И.д. президент Олександър Турчинов с моята подкрепа като премиер взе решение да запази закона за езиците, приет през 2012 г. Руският език във всички области, където преобладава рускоезичното население, име де юре статут на регионален, а фактически - на официален език, със същите права и възможности, както и украинския", отбеляза Яценюк.

 

В началото на месеца руският президент Владимир Путин получи от парламента правото да използва сила в Украйна за защита на рускоезичното население.

 

"Жена ми Терезия говори най-вече руски. Също като милиони други рускоезични тя няма нужда от закрилата на Кремъл", добави украинският премиер.

 

Членството в НАТО не е на дневен ред

 

Яценюк каза още, че членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред. "Само с оглед да бъде запазено единството на Украйна въпросът за влизане в НАТО не е на дневен ред", обясни Яценюк.

 

"Страната ще бъде защитавана от силна, съвременна украинска армия", добави той. Но потвърди, че на 21 март в Брюксел се планира подписването на политическия раздел на споразумението за асоцииране с ЕС.

 

"Ние засега отложихме подписването на икономическия раздел на този документ, взимайки под внимание притесненията и опасенията дали зоната за свободна търговия няма да доведе до отрицателни последици за индустриалните региони, на първо място в източната част" на Украйна, посочи Яценюк.

 

"Връзките с ЕС и Русия ние не разглеждаме според принципа "или-или"", каза още той.

 

Европейският комисар по разширяването Щефан Фюле заяви от своя страна, че Европейският съюз е готов в дългосрочен план да приеме Украйна за свой член.

 

"Ако сериозно искаме да променим тази част от Източна Европа, ние би трябвало да използваме най-силния инструмент, с който разполага ЕС, а именно разширяването", каза Фюле.

 

Според него през последните месеци страните членки на ЕС са стигнали до единодушно мнение, че споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна не е крайна цел на сътрудничеството между тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?