Киев обвини Русия, че изнася тероризъм

Москва видя гражданска война в Украйна и се обяви срещу употребата на сила

Киев обвини Русия, че изнася тероризъм

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини Русия, че изнася тероризъм към Украйна, като използва сили под прикритие, за да организира въоръжените сепаратисти, докато Москва отхвърля тези твърдения и осъди използването на въоръжени сили за потушаване на протестите на гражданите в Югоизточна Украйна.

 

Международната общност вече обяви, че вижда намеса на Русия в Източна Украйна, където проруски сепаратисти завзеха правителствени сгради в десетина града. В опит да противодейства Киев започна антитерористична операция, която бе подкрепена от САЩ

 

Очаква се утре да се проведат първите преки преговори между Киев и Москва в Женева с участието на САЩ и Европейския съюз.

 

Говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън - Мая Кочиянчич, съобщи в сряда, че очаква срещата да се състои и в нея да участват Аштън и първите дипломати на Русия, Украйна и САЩ.

 

"Целта е поставянето на начало на диалог, който да допринесе за успокояването на обстановката, както и за изграждането на мир и стабилност. Необходим е пряк диалог между Русия и Украйна за постигането на политическо решение на кризата", заяви Кочиянчич.

В зависимост от развитието на кризата в Украйна следващата седмица може да се проведе и извънредно заседание на европейските лидери, които да обсъдят нови санкции за Русия.

 

Говорителят на германското правителство Георг Щрайтер каза, че канцлерът Ангела Меркел се надява предстоящата международна четиристранна среща да даде тласък на дипломатическото уреждане на ситуацията.

 

"Надяваме се, че тя ще се състои и ще осигури основа и че ако е възможно, ще има още срещи", каза Щрайтер. По думите му тази среща може да стане "първа стъпка към възстановяването на реда в Украйна".

 

Киев: Русия да изтегли диверсионните групи

 

"Руското правителство трябва незабавно да изтегли своите разузнавателно-диверсионни групи, да порицае терористите и да поиска те да освободят сградите", заяви Яценюк.

 

Той коментира, че това, което се случва в момента, представлява заплаха за Европа и Европейския съюз.

 

"Ясно е, че нашите руски съседи са решили да издигнат нова Берлинска стена и искат връщане на Студената война", каза Яценюк.

 

Путин: Кризата е заради безотговорното поведение на Киев

 

Недопустимо е сегашният режим в Украйна да използва въоръжени сили за потушаване на протестите на гражданите в Югоизточна Украйна, е казал руският президент Владимир Путин в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от РИА "Новости".

 

Според руския президент Владимир Путин рязкото изостряне на кризата в страната е следствие от "безотговорната политика на Киев, който игнорира законните права и интереси на рускоговорящото население".

 

Преди това в разговор с германския канцлер Ангела Меркел Путин е казал, че "ескалацията на конфликта поставя Украйна на прага на гражданската война".

 

Руският външен министър Сергей Лавров каза от своя страна, че Москва ще настоява киевското ръководство да "проявява уважение към исканията на хората в Югоизточна Украйна, вместо да използва армията - нещо забранено от украинското законодателство".

 

Според руския външен министър централизираната държава в Украйна е спряла да функционира


Всички искрени приятели на Украйна и нейния народ са длъжни да накарат днешните власти в Киев да започнат конституционна реформа, за да могат "всички региони от страната да осигурят правата си в украинската държава", добави руският първи дипломат.

 

Срещата за Украйна в Женева, насрочена за утре, остава на дневен ред. Всяка употреба на сила срещу украинските протестиращи обаче трябва да спре, заяви Сергей Лавров.

 

От Държавния департамент на САЩ очаквано заеха друга позиция и одобриха опитите на украинските власти да спрат завземането на административни сгради в източната част от страната.

 

”Украинското правителство предприема стъпки и изпраща войските си, за да възстанови реда в страната, но това едва ли може да се нарече гражданска война”, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки, цитиран УНИАН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят