Киев обяви едностранно прекратяване на огъня

Москва обвини официално новите украински власти в "престъпления против мира и човечеството"

ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че правителствените сили прекратяват едностранно бойните действия в Източна Украйна, за да дадат възможност на проруските сепаратисти да предадат оръжията си, а тези, които искат – да напуснат Украйна.

"Мирният план започва да действа с моя заповед за едностранно прекратяване на огъня. Задължително след това мирният план трябва да получи подкрепа и от страна на всички участници в събитията в Донбас, и то в много кратки срокове”, заяви Порошенко в Киев.

Той допълни, че периодът, в който ще бъдат прекратени действията, е много кратък. В това време опълченците трябва да се разоръжат, а редът в региона да бъде възстановен.

"Украйна се намира в състояние на война. Това е война от нов тип, в която се използват професионални подривни групи, наемници, доброволци и местни жители. И доброволците, и местните хора са с промити мозъци. В голяма степен това е информационна война", каза Порошенко.

По-късно в сряда проруските сепаратисти в Източна Украйна отхвърлиха предложението.

"Нашият интерес е окупаторите да напуснат нашата територия", каза пред руския тв канал "Дожд" лидерът на самообявилата се Донецка народна република Денис Пушилин по адрес на украинските сили за сигурност

Според Пушилин, която в момента е в Москва, предложението на Киев не може да бъде наречено конструктивно.

"Те спират да стрелят, ние се разоръжаваме и те ни хващат невъоръжени. Това е логиката на Киев", каза той.

Москва обвини новите управляващи в убийства

Напрежението между Украйна и Москва обаче допълнително се покачи, след като в сряда руското федерално следствие съобщи, че образува наказателно дело срещу украинския вътрешен министър Арсен Аваков и други висши служители във връзка с войсковата операция на Киев в Източна Украйна, организирана "умишлено с цел убийства награждански лица".

Министърът и губернаторът на източната Днепропетровска област Игор Коломойски са заподозрени като организатори на "престъпления против мира и сигурността на човечеството", заяви говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той изреди по-специално деяния, изброени в руския наказателен кодекс - убийство, прилагане на забранени средства и методи за водене на война, отвличане на хора, възпрепятстване на журналисти в законната им дейност.

Според следствието Киев провежда операцията "в разрез с нормите на международното право", "умишлено с цел убийства на неограничен брой граждански лица, по общоопасен начин, с мотив политическа омраза" и с използване на "тежки нападателни оръжия с неизбирателно действие".

По време на тази акция са убити над 100 граждански лица, включително чужди граждани, сред които и журналисти, по-специално от Русия, посочва Следственият комитет.

Ведомството има намерение да поиска обявяването на Аваков и Коломойски за международно издирване.

Киев иска помощ от НАТО и ЕС за буфер по границата с Русия

Петро Порошенко поиска още да се създаде десеткилометрова буферна зона по границата с Русия на фона на продължаващите сражения между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Порошенко е заявил намерението си в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и е поискал помощ от ЕС и САЩ.

Меркел от своя страна е подкрепила стъпките за изпълнение на мирния план на украинския президент, който предвижда децентрализация на властта.

Порошенко и Путин са обсъдили "евентуално прекратяване на огъня"

Порошенко е разговарял по телефона и с руския президент Владимир Путин, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на говорителя на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Обсъдени са били "актуални въпроси на двустранните отношения", каза Песков и добави, че е "била засегната и темата за евентуално прекратяване на огъня в района на бойните действия
в Югоизточна Украйна".

Путин е изразил безпокойство във връзка с гибелта на руски журналисти в района на Луганск и е обърнал внимание на необходимостта да се гарантира безусловно сигурността на представителите на медиите, които работят в зоната на конфликта в Украйна.

Порошенко е изразил съболезнования във връзка с гибелта на представителите на руски медии и е уверил Путин, че е дал указание за разследване на случая, както и че ще бъдат взети мерки за гарантиране на сигурността на журналистите.

Специалният кореспондент на руската телевизия ВГТРК в Украйна Игор Корнелюк, видеоинженерът Антон Волошин и операторът Виктор Денисов попаднаха вчера под минометен обстрел, работейки край Луганск. И тримата са носели опознавателни знаци с надпис "Средства за масова информация".

Корнелюк и Волошин починаха в резултат на обстрела. Денисов не е пострадал, тъй като се е намирал на известно разстояние от групата. В момента на обстрела бойци на т.нар. народна самоотбрана са се опитвали да изведат от опасната зона група бежанци.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви от своя страна, че за гибелта на руския журналист в Украйна отговорност носят "тези, които наричат себе си власти" на тази страна.

Съветът за сигурност на ООН с първа декларация за Украйна

На този фон разединеният Съвет за сигурност на ООН прие първата си декларация за кризата в Украйна, в която изказа съболезнования на семействата на журналистите, убити в резултат на насилието.

Членовете на Съвета за сигурност припомниха и смъртта на италиански фоторепортер и на руския му преводач, убити на 24 май.

В декларацията се призовава за старателно разследване на всички инциденти с прояви на насилие, включително по отношение на журналисти.

По-късно Бюрото на Върховния комисар по правата на човека към ООН (БВКПЧ) заяви, че нарушаването на човешките права в Донецка и Луганска област вече засягат не само журналисти, политици, чиновници и активисти.

На отвличания, арести, малтретиране и мъчения, както и на убийства от страна на въоръжени групи е подложено самото
население на двете области, което живее в обстановка на заплахи и страх, посочва доклад на службата.

От началото на спецоперацията на Киев в Донецка и Луганска област са загинали 356 души, каза пред журналисти ръководителят на представителството на БВКПЧ за Америка, Европа и Централна Азия Джани Магадзени, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Представеният от него доклад е изготвен от мониторинговата мисия на службата в Украйна.

По думите му тези числа включват официални данни, както и информация, събрана от сътрудници на мисията на място. Докладът съобщава за 356 загинали украинци. Този брой
включва 86 военни, сред които 49-те военни от сваления от бунтовниците на 14 юни транспортен самолет Ил-76", уточни Магадзени.

Загиналите цивилни са 270, но не може да се установи колко от тях са бунтовници и колко - мирни жители, допълни той.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай призова властите в Украйна да проявят сдържаност по време на спецоперацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят