Киев осъмна с палатков лагер на протеста

Сн. ЕПА/БГНЕС

Центърът на Киев осъмна тази сутрин с палатков лагер на протеста след вчерашната многохилядна демонстрация срещу корупцията, организирана от десетина украински политически сили, сред които и новата партия на Михаил Саакашвили, предаде ДПА в сряда.
Над 60 палатки изникнаха през нощта пред сградата на Върховната рада - парламента на Украйна. В тях нощуваха най-вече организатори на протестната акция, но засега не е ясно дали сред тях е бил и самият Саакашвили, който е върл политически противник на президента Петро Порошенко, заради което бе лишен от украинско гражданство.

По неофициални данни част от митингуващите през нощта са пристигнали пред дома на президента. Според един от тях охраната на дома е засилена и той е отцепен от около 800 полицаи.

Във вчерашният митинг са участвали по различни данни около 5 хиляди души, сред които поддръжници на партията на Саакашвили - "Движение на новите сили", както и на партиите "Баткившчина", "Самопомощ", Гражданска позиция", "5.18", "Демократически алианс", ултрадесните "Свобода" и "Национален корпус".

Участниците в протестната акция настояха за отмяна на депутатския имунитет, за създаване на антикорупционен съд, за изменения в изборния закон, предвиждащ гласуване по открити партийни листи. Организаторите заявиха, че няма да напуснат площада, докато не принудят властите да променят законодателството.


За реда по време на митинга следяха около 3,5 хиляди полицаи и хора от силовите структури. Въпреки това в края на протестния ден се стигна до сблъсъци, при които пострадаха един полицаи и трима граждани. Това станало, след като част от активистите се опитали да си пробият път към парламента, без да минат през металодетекторите и без да покажат на полицаите своите вещи. След като не били пропуснати, срещу полицаите полетели камъни, бил използван и сълзотворен газ.


По предварителни данни на тримата граждани им е оказана медицинска помощ на място и не се е налагала хоспитализация, но състоянието на полицая е било по-сериозно - той е бил в безсъзнание.

След като сблъсъците утихнаха, пред протестиращите се появи Саакашвили, който още преди това бе обещал, че ще остане през нощта там заедно с организаторите на акцията пред парламента. Той каза, че насилието е недопустимо и че протестиращите очакват от властта да изпълни исканията им.

"Време е те да ни чуят", каза бившият грузински президент и бивш губернатор на Одеска област в Украйна. Саакашвили в момента е без гражданство, след като то му бе отнето от бившия му съюзник президента Порошенко.

Саакашвили е обвиняван от противниците си, че се опитва да разпалва политическото напрежение в Украйна, която се бори с проруските сепаратисти в източната част на страната. Той отхвърля тези обвинения.

Президентът Порошенко вчера се опита да отговори на исканията на протестиращите като внесе в парламента проектозакон за сваляне на депутатския имунитет. Друго искане на демонстрантите - за промени в избирателната система - също ще бъде обсъдено от депутатите по-късно тази седмица.

Днес депутатите от Радата отново ще разглеждат съответните законопроекти, което кара организаторите на протеста да мобилизират свои поддръжници, за да изкарат на улицата повече хора.

ТАСС отбелязва, че самият президент е решил да използва създалото се положение с протеста, за да насочи нещата по удобен за него начин, като е изразил увереност, че участниците в протестната акция ще подкрепят неговата гледна точка и предложените реформи. Депутатът Серхий Лешченко обаче откри в законопроекта важна подробност - неприкосновеността се снема от следващия състав на парламента, което според него гарантира безопасността на "президентския клан, който през последните три години ограбва Украйна".

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко съобщи в сряда, че силите за сигурност няма да възпрепятстват акцията и няма да развалят палатките. Той добави, че спецслужбите разполагат с информация, че сред митингуващите има хора, които са купували и съхраняват оръжие. По данни на шефа на столичната полиция вече са иззети голямо количество взривни вещества, гранати, автомати и димки.

Според заместник-шефа на Украинската служба за сигурност Виктор Кононенко оръжието и боеприпасите "биха могли да бъдат използвани по време на вчерашните събития, а също "за дестабилизация на положението в държавата и за провокиране на сблъсъци, които могат да имат негативни последствия".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?