Киев поднови сраженията след отказа на сепаратистите да свалят оръжие

Русия отново струпа военни по границата с Украйна

ЕПА/БГНЕС

Сраженията в Източна Украйна продължават въпреки обявеното от президента Петро Порошенко едностранно примирие. Руските сепаратисти отхвърлиха предложението му и на много места в Донецка област се стигна до нови сблъсъци.

Украинските силови структури подновиха активната фаза от антитерористичната операция в градове от източните региони, съобщи Владислав Селезньов, говорител на правителствените части, задействани в акцията.

Силите на Киев поставиха на терористите ултиматум - в срок от три часа да сложат оръжие и да се предадат. В отговор обаче бунтовниците няколко пъти се опитаха да пробият обкръжението и обстреляха блокпостове на украинските военни, съобщи още говорителят.

През нощта в размирните региони са били разхвърляни позиви, приканващи сепаратистите да свалят оръжие, но бунтовните са отказали.

Бойните действия в предградията на Славянск продължават, като ИТАР-ТАСС съобщи, че правителствените сили са обстрелвали и православният храм "Възкресение Христово" в източноукраинския град Славянск, като един човек е загинал.

"Артилерийският обстрел откъм връх Карачун, започнал в 6 ч. сутринта, продължи половин час. За мишена този път бе избран храмът "Възкресение Христово". Убит е пазачът", съобщи чрез сайта на епархията протойерей Николай Фоменко и отправи към християните повик да се молят за покойния.

Според духовника е пострадала цялата южна фасада на църквата, но самата сграда е оцеляла.

Сражения се водят и в района на град Артьомовск.

"Опълченците отвръщат на огъня, водят се ожесточени сражения с използването на тежки оръжия от страна на украинските сили”, съобщиха от щаба на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Москва от своя страна отново разположи допълнителни сили по границата с Украйна.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че поне още няколко хиляди руски войници в момента са на източната граница на Украйна. Той определи това струпване като достойна за съжаление крачка назад.

"В момента виждаме ново струпване на руски военни около украинската граница. Поне още няколко хиляди руски войници са разположени в момента", посочи Расмусен в Лондон.

"Смятам това за достойна за голямо съжаление крачка назад. Изглежда Русия си запазва опцията за по-нататъшна намеса в Украйна", каза генералният секретар на НАТО.

"Международната общност би трябвало да отговори по твърд начин, ако Русия предприеме по-нататъшна намеса в Украйна".

Расмусен добави, че "това ще предполага по-дълбоки ... икономически санкции срещу Русия, които ще имат доста вреден ефект върху руската икономика".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?