Киев призова европартньорите си да не допускат заобикалящи Украйна газопроводи

Киев призова европартньорите си да не допускат заобикалящи Украйна газопроводи

Върховната Рада прие искане до Европарламента и страните от Европейския съюз да не допускат реализацията на проекти за строителство на транзитни газопроводи, заобикалящи Украйна. Резолюцията на украинския парламент би под0крепена от 264 депутати при необходими минимум 226 гласа, предаде руската агенция РИА Новости във вторник.

"Газпром" планира да изгради два нови газопровода за доставки в Европа – по дъното на Балтийско море ("Северен поток 2") и по дъното на Черно море ("Труски поток").  При това открит остава въпросът със сключването на нов транзитен договор между руския концерн и  Украйна, който да замени изтичащия през 2019 г. Според изявления на шефа на "Газпром" Алексей Миллер от юни, в случай, че бъде подписан нов контракт, от 2020 г. Украйна ще може да разчита на 10-15 млрд. куб. м транзитен газ годишно.

Европейската комисия последователно подкрепя запазването на Украйна като маршрут за доставки на руски газ в Европа, но в същото време през октомври позволи на "Газпром" да разшири достъпа си до немския газопровод ОПАЛ, който е входна точка загаза от "Северен поток" и свързва немската с европейската газова мрежа.

В приетото от Върховната Рада заявление се посочва, че реализацията на транзитни газопроводи в обход на Украйна, както и увеличаването на обемите на пренасяния руски газ през съществуващата система "противоречат на стратегията за енергийна сигурност на ЕС". Според украинските депутати това също така "застрашава енергийната сигурност" на страните от Централна и Източна Европа, които зависят от газови доставки от един източник.
 
В украинския парламент смятат, че строежи на газопроводи в обход на досегашния маршрут са политически мотивирани и "целта е придвижване на геополитическите цели на Русия по отслабване на Украйна и дестабилизация на целия регион".

Депутатите призовават европейските си партньори да подкрепят Украйна по пътя за провеждане на енергийните реформи, а също и да се присъединят към съвместната модернизация и експлоатация на газотранспортната система на Украйна с цел максималното ѝ натоварване.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?